Χανιά:Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 49ο φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή με κεντρικό σύνθημα «με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, για να “γενούνε τα σκοτάδια λάμψη”» στις 8 και 9 Σεπτέμβρη. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ συγκεντρώνονταν είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία.
Μαζική ήταν η συμμετοχή των μελών και φίλων της ΚΝΕ και τις δύο μέρες που περιηγήθηκαν στα στέκια νεολαίας και στην έκθεση που ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από το λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τα συμπεράσματα από αυτόν.
Οι φίλοι της γωνιάς του «Κόκκινου Αερόστατου» στο διήμερο φεστιβάλ μέσα από escape room ανακάλυψαν τελικά τον ένοχο για τη σημερινή ασφυξία των σχολείων, έμαθαν και ζωγράφισαν σαν τον σπουδαίο καλλιτέχνη Picaso και διασκέδασαν με διάφορα υπαίθρια παιχνίδια. Στον παιδότοπο «Ο Πολυρεβυθάς» που μας αφηγήθηκε η Ρούλα Τατσοπούλου την πρώτη μέρα, έδωσε τη θέση του το Σάββατο σε δραματοποίηση σκιών, όπου η Άλκη Ζέη και η Ζωρζ Σαρρή μάς «αφηγήθηκαν» πώς γνωρίστηκαν, πώς κατάφερε ο κοινός αγώνας, μέσα από την οργάνωση στην ΕΠΟΝ, να δυναμώσει τη φιλία τους και τελικά να οδηγήσει στα σημαντικά βιβλία που έγραψαν και θα διαβάζονται πάντα από όλα τα παιδιά. Το πρόγραμμα του παιδότοπου έκλεισε με ένα ξέφρενο πάρτι Zumba, που ξετρέλανε μικρούς και ….. μεγάλους.
Για άλλη μια χρονιά το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισε το βιβλιοπωλείο με τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής. Επιπλέον ξεχωριστή θέση στον χώρο είχε το στέκι της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου παρουσιάστηκε η διακήρυξη για την Περιφέρεια Κρήτης.
Το Σάββατο η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως:
«τη λάμψη την έχουμε σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ! Όσο το σύστημα απλώνει τα σκοτάδια του, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και βιώνουν με σκληρό τρόπο τα αδιέξοδά του, αναζητούν την ελπίδα, προβληματίζονται, ψάχνουν απαντήσεις».
……
«Αυτό το «να πάμε αλλιώς», που αρχίζει να βγαίνει σαν φυσική αντίδραση από το στόμα χιλιάδων νέων ανθρώπων, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά έχει μετατραπεί σε αναγκαιότητα για την υπεράσπιση της ζωή μας.

Ειδικά μετά από ακόμα ένα θλιβερό καλοκαίρι ολέθριων πυρκαγιών, που συμπληρώθηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις εικόνες χάους στη Θεσσαλία ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθει ο λαός μας».
…….
«Γι’ αυτό η άθλια επανάληψη με τα καρβουνιασμένα δάση και τα πλημμυρισμένα σπίτια προκαλεί τεράστια οργή.

Για τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε, για τις περιουσίες, τους κόπους μιας ζωής, που χάνονται για πάντα, για τα αμέτρητα στρέμματα δάσους, που τα πνίγει το γκρίζο που αφήνει πίσω της η φωτιά, για την ανείπωτη λεηλασία του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως οργή και αγανάκτηση για ένα κράτος ανίκανο να προστατέψει τον λαό και τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά ταυτόχρονα προκλητικά ικανό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αυτό το κράτος είναι που αφήνει ένα ολόκληρο τάγμα σεσημασμένων ναζιστών από την Κροατία να διασχίζει τη μισή χώρα και να αφαιρεί τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αλλά στέλνει σε χρόνο μηδέν κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ στις λαϊκές γειτονιές για να ξεσπιτώσουν φτωχές οικογένειες για χρέη λίγων εκατοντάδων ευρώ.

Αυτό το κράτος είναι που αφήνει τους ασθενείς να πεθαίνουν σε καρότσες αγροτικών και εγκαταλείπει το Νοσοκομείο των Χανίων, τα Κέντρα Υγεία του νομού να βουλιάζουν στις ελλείψεις προσωπικού και μέσων αλλά επιδοτεί με εκατομμύρια τον ιδιωτικό τομέα υγείας που γιγαντώνεται πάνω στο έδαφος της συνειδητής απαξίωσης της δημόσιας υγείας.

Έχουν, λοιπόν, προτεραιότητες και δεν τις κρύβουν, γιατί απέναντι σε κάθε πρόβλημα υλοποιούν πολιτικές αποφάσεις με βασικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι και με τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν είναι επιλέξιμα γιατί δεν είναι αρκετά κερδοφόρα ή είναι αποσπασματικά αφού απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι κάτοικοι του Νομού Χανίων έχουν ζήσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, με τις πλημμύρες που έγιναν το 2019. Ακόμα περιμένουν κάτοικοι των χωριών της ενδοχώρας να αποζημιωθούν πλήρως για τις καταστροφές».
………
«Αυτό το κυνήγι του κέρδους, αυτό το σύστημα του μετατρέπει την ανθρώπινη ζωή σε στατιστική, οδηγεί και στην αποκτήνωση! Οι απίστευτες εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του “Blue Horizon” σοκάρουν και “σφίγγουν το στομάχι” σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος. Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με εκατοντάδες νεκρούς μέχρι τους πρόσφατα απανθρακωμένους στον Έβρο είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
………
« Η χώρα μας με τις αμερικάνικες βάσεις που διατηρεί στο έδαφός της και ακόμα περισσότερο με τη «φιλοξενία» πυρηνικών όπλων, θα βρεθεί κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.
Με βάσεις όπως αυτής της Σούδας, το «στολίδι» του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Με τη δυνατότητα φιλοξενίας ακόμα και αεροπλανοφόρου, η μοναδική βάση στη Μεσόγειο με τέτοιες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Με πρωταγωνιστικό ρόλο στο αιματοκύλισμα λαών στη Μ. Ανατολή αλλά και τώρα στην Ουκρανία, με συνεχείς πτήσεις αεροσκαφών προς τη Μαύρη Θάλασσα, για τις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.
Μια βάση που κόντρα στο διαχρονικό αίτημα του χανιώτικου λαού για κλείσιμό της, αυτή συνεχώς αναβαθμίζεται.
Μάλιστα προχωράει η δημιουργία νέου κέντρου logistics αλλά και ενός νέου, «φαραωνικού» μεγέθους κέντρου υποστήριξης μεταφορών αεροσκαφών και προσωπικού και συντονισμού επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει βαριές ευθύνες. Για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της αστικής τάξης της χώρας, συμμετέχει σε επιθετικές κινήσεις σε βάρος άλλων λαών.
Στα πλαίσια της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την περίφημη «γεωπολιτική αναβάθμιση» ιδρύουν Κέντρο Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αριστείας και πάλι εδώ, στη Σούδα, για την εκπαίδευση προσωπικού, για τη θωράκιση της ΝΑ Μεσογείου από την ενισχυμένη ρωσική και κινεζική ναυτική παρουσία, όπως λένε. Ένα έργο που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε από τη ΝΔ.
Το επιχείρημα όλων των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεών τους, ότι η βάση της Σούδας αποτελεί «εγγύηση ασφάλειας» για την περιοχή είναι ένα μεγάλο ψέμα. Στην πραγματικότητα, η ύπαρξη αυτών των στρατιωτικών υποδομών, οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις, καθιστούν τη Σούδα πολεμικό στόχο για τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.
Οι ίδιοι οι ΝΑΤΟϊκοί, με τον «αέρα» που τους έχουν δώσει οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, κυκλοφορούν και συμπεριφέρονται στα Χανιά λες και η πόλη τους ανήκει, προκαλώντας και δημιουργώντας προβλήματα.
Όπως φάνηκε ξανά πρόσφατα, με την εισβολή τεσσάρων Αμερικάνων στο δωμάτιο 14χρονης σε ξενοδοχείο της πόλης, παραβιάζοντας την πόρτα. Ή όπως με τους μεθυσμένους Αμερικάνους στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, που παρενοχλούσαν τον κόσμο, έπαιρναν τη δόση του σε κοινή θέα, έφτασαν ακόμα και να επιτεθούν με γροθιές σε ανθρώπους που παραπονέθηκαν για τη συμπεριφορά τους.
Και την ίδια ώρα, οι διάφοροι τοπικοί, δημοτικοί και περιφερειακοί παράγοντες, που αύριο θα ζητήσουν τη λαϊκή ψήφο στις τοπικές εκλογές, εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, έχουν δώσει «ρέστα» προπαγανδίζοντας τα δήθεν καλά του «στρατιωτικού τουρισμού», μιλώντας για τα «λεφτά που αφήνουν στον τόπο» οι Αμερικάνοι. Διοργανώνουν φιέστες πάνω στα αεροπλανοφόρα, προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν την παρουσία των δολοφόνων στη συνείδηση του λαού.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι και επαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν ανάγκη από αιματοβαμμένα δολάρια. Έχουν ανάγκη από μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματός τους. Μέτρα που, μόνο μέσα από τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, μπορούν να αποσπάσουν».
……..
«Μπροστά μας έχουμε μια ακόμα σημαντική πολιτική μάχη, αυτή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 8 Οκτώβρη.

Αυτή τη μάχη το Κόμμα μας τη δίνει και πάλι με στόχο να δυναμώσει η 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των άλλων κομμάτων του συστήματος, που υλοποιείται και από τον βραχίονα του αστικού κράτους που λέγεται τοπική διοίκηση».
………
«Ναι λοιπόν, στις 8 του Οκτώβρη κάνουμε ένα βήμα παραπέρα:

Η διακριτή άνοδος που κατέγραψε το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, η συσπείρωση που αποτυπώθηκε στη σύνθεση των ψηφοδελτίων του και αποτυπώνεται ξανά στα ψηφοδέλτια στους δήμους και στις περιφέρειες, στέλνει μήνυμα: Αρκετά με το “πάμε κι όπου βγει”! Ήρθε η ώρα “ να πάμε αλλιώς”!
Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλους τους δήμους κι εδώ στα Χανιά και στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ενισχύουμε τις εστίες διεκδίκησης και αντεπίθεσης, βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων!

Αυτό θα είναι το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να καταγραφεί την επόμενη μέρα των εκλογών!

Τέτοιοι δοκιμασμένοι αγωνιστές συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, και εδώ στην Περιφέρεια Κρήτης με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Αλέκο Μαρινάκη, αλλά και στον δήμο Χανίων με υποψήφιο δήμαρχο τον Μπάμπη Λουτσέτη».
…………
«Οι φωτεινές μέρες του μέλλοντος είναι λουσμένες με τον αγώνα για κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και το σπάσιμο των δεσμών της εκμετάλλευσης. Εκεί είναι η ελπίδα για να διαλύσουμε τα σκοτάδια και να ανασάνει η εργατική τάξη, να ζήσει καλύτερες μέρες. Με το ΚΚΕ, λοιπόν, για τον σοσιαλισμό, για να “γενούνε τα σκοτάδια λάμψη”»!

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τον Μπάμπη Λουτσέτη, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους των Χανίων. Ο Νικήτας Μελισσάκης στον Αποκόρωνα, ο Δημήτρης Ανθούσης στον Πλατανιά, ο Γιώργος Φραγκιουδάκης στην Κίσσαμο και ο Γιώργος Γεωργιλάκης στον δήμο Καντάνου-Σελίνου.

Tέλος, πλήθος κόσμου χόρεψε στους ρυθμούς των τραγουδιών της Ελένης Τσαλιγοπούλου που ολοκλήρωσε το μουσικό ταξίδι του 49ου φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στα Χανιά.
Τ.Ο. ΚΝΕ,

Τα σχόλια είναι κλειστά.