Χανιά:Με επιτυχία η παγκρήτια κινητοποίηση ενάντια στην Αμερικανονατοική Βάση στη Σούδα από την Επιτροπή Ειρήνης

Μαχητική, παγκρήτια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας καταδικάζοντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – ΕΕ. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων συμμετείχαν με αποφάσεις τους ο Σύλλογος Γυναικών ν. Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος ν. Χανίων, ο ΣΕΠΕ Χανίων, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Π.Κ, ο Σύλλογος Φοιτητών ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Χανίων), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης 1940-1945 (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου), η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Χανίων), η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Καράνου «Η Ρίζα»

Μαθητές από δημοτικά σχολεία της πόλης μας, ανταποκρινόμενοι στο γράμμα-κάλεσμα που τους απηύθυνε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων τις προηγούμενες μέρες, έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσα από τις ζωγραφιές τους. Εκείνο που απαίτησαν ήταν ο ειρηνικός κόσμος που έχουν ανάγκη για να χτίσουν το μέλλον τους! Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν μια μικρή μαθήτρια διάβασε το ποίημα «Πατρίδα» του Ουρστάν Ζαΐρ!

Στη συγκέντρωση μπροστά από τη Δημοτική Αγορά μίλησε ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. Ανέφερε ότι «Ξεκινάμε την Παγκρήτια Πορεία Ειρήνης, βαδίζοντας στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της ΕΔΑ, γιατρού, αθλητή, αγωνιστή της ειρήνης, ιδρυτή της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, της ΕΕΔΥΕ, που δολοφονήθηκε πριν από 59 χρόνια από το παρακράτος για την αγωνιστική του δράση».

Σε αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι «Η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρωτοκαθεδρία και η καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή και συσσωρεύεται ακόμα περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία ενισχύουν το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτό φανερώνουν η κλιμάκωση της επιθετικότητας, οι στρατιωτικές δαπάνες που ξεπέρασαν τα 2,11 τρισ. δολάρια και οι εξοπλισμοί – μαμούθ, η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός σε μια σειρά από «θερμές» εστίες σε όλη την υδρόγειο. Στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναμέτρηση των αστικών τάξεων είναι σε πορεία έντασης. Τα ΝΑΤΟικά σχέδια τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα. Αυξάνονται οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, αμφισβητείται η κυριαρχία ελληνικών νησιών».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο παλιό λιμάνι της πόλης ενώ ακολούθησε η προγραμματισμένη μηχανοκίνητη πορεία προς τη Βάση της Σούδας. Εκεί ο Νίκος Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, διάβασε στους συγκεντρωμένους το ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο και επιδόθηκε στο διοικητή της αμερικανοΝΑΤΟικής Βάσης. Συνθήματα γράφτηκαν στην είσοδο της Βάσης ενώ συμβολικά κάηκαν σημαίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στην πλατεία των Καθιανών στήθηκε μεγάλο λαϊκό γλέντι με το Μάνο Τρυπιά και την ομάδα του αποτελούμενη από τους Κώστα Αλμπάνη στην ηλεκτρική κιθάρα, Γιωργία Καλάθια στο ακορντεόν και τον Αντρέα Κομπολίτη στα τύμπανα. Παραδοσιακή μουσική έπαιξαν οι Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης, Νίκος Λάππας και Γιάννης Χίνος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.