Χανιά:Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση στις Καλύβες Αποκορώνου στα πλαίσια του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στις Καλύβες Αποκορώνου η πρώτη εκδήλωση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στα Χανιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Κώστα Γαυγιωτάκη , μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε ξεχωριστά τα παραδοσιακά νεανικά συγκροτήματα της περιοχής που τίμησαν με τη συμμετοχή τους το Φεστιβάλ, τονίζοντας ότι « Η ΚΝΕ αγωνίζεται σταθερά να δίνεται βήμα σε νέους καλλιτέχνες , σε νέα παιδιά που παλεύουν με πολλές δυσκολίες , και με μεγάλη προσωπική προσπάθεια να ασχοληθούν με το μεράκι τους , να δημιουργήσουν, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.».

Αναφερόμενος στο μήνυμα που στέλνει το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή είπε: «Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας για τη νέα γενιά. Το Φεστιβάλ μας φέτος πραγματοποιείται με σύνθημα « Η νέα γενιά με το ΚΚΕ , για «το μεγάλο, το ωραίο , το συγκλονιστικό». Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα.». Το σύνθημα μας είναι εμπνευσμένο από τα λόγια του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την εκτέλεση του. Ο Νίκος Μπελογιάννης πίστευε ότι η ζωή πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά χαρακτηριστικά. Το μεγάλο , που συμβολίζει το να βρίσκεται κανείς στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, να αγωνίζεται στη πρώτη γραμμή για να την κατακτήσει. Και μαζί με το μεγάλο έρχονται το ωραίο και το συγκλονιστικό που αποτελούν τις ομορφιές της ζωής που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι όσοι με τη δουλειά τους, με το μυαλό και τα χέρια τους δημιουργούν , χτίζουν ότι υπάρχει γύρω μας, φτιάχνουν διαρκώς καινούριες δυνατότητες για να γίνεται η ζωή καλύτερη.»
Στη συνέχεια ανέδειξε ότι η νέα γενιά δε μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και επιχειρηματίες και στα δήθεν οφέλη που τάζουν από τον τουρισμό. «Οι εργαζόμενοι , οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στο Τουρισμό, οι αυταπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες όχι μόνο δεν είδαν τα κοινά οφέλη από τα εκατομμύρια των τουριστών αλλά καλούνται να πληρώσουν του υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η νέα γενιά και ο λαός μας έχουν πείρα. Δε μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τα τεράστια κέρδη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων που φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Δε μπορούμε να πανηγυρίσουμε για το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι από τη πίτα των κερδών κατευθύνεται στο Νότιο Αιγαίο και τη Κρήτη. Το 2019 με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων μόλις τα 150 εκατομμύρια, δηλαδή το 5% πήγε στους εργαζόμενους παρότι αυτοί με τη δουλειά τους έφτιαξαν αυτό το πλούτο. Ταυτόχρονα το 95% των εσόδων του κράτους από τη φορολογία προέρχεται από εργαζόμενους και οικογενειακές επιχειρήσεις ενώ οι μεγάλοι προστατεύονται από δεκάδες φοροαπαλλαγές. Κάθε νέος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από την ίδια του τη ζωή. Μπορεί να κάνει κριτήριο την καθημερινότητα του όταν περνάνε από μπροστά του τεράστια κέρδη και οι μισθοί βρίσκονται στα επίπεδα του 2007 ενώ η πολλές φορές κυριαρχεί η 7ημερη εργασία 10 και 12 ώρες.»
Ακόμα έκανε αναφορά στις συνέπειες της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, την οποία προωθούν κυβερνήσεις και Ε.Ε στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των φυσικών πηγών στους Αρμένους Αποκορώνου, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη περιβαλλοντική και ιστορική αξία και αντιμετωπίζονται από κράτος και επιχειρήσεις ως φιλέτα για κερδοφόρες μπίζνες.
Τέλος απεύθυνε στο λαό και τη νεολαία της περιοχής του Αποκόρωνα κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ, στους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με κρητικό γλέντι και χορό , με μουσικές από μαθητικό συγκρότημα από το Λύκειο Βάμου και παραδοσιακό συγκρότημα από το Εμπρόσνερο με τους Σήφη Γιανναράκη (μαντολίνο) , Μαρκάκη Ρούσσο (λαούτο), Ξυδάκη Βασίλη (λαούτο) και Μυγιάκη Γιώργο (λύρα).
Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε ραντεβού στον επόμενο σταθμό του 48ου Φεστιβάλ στα Χανιά, τη Τρίτη 6 Σεπτέμβρη στο Καστέλι Κισσάμου και στις κεντρικές εκδηλώσεις στις 16 και 17 Σεπτέμβρη με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και μεγάλες συναυλίες με τους Ανδρέα Μανωλαράκη και Μίλτο Πασχαλίδη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.