Χανιά: Μεγάλη πορεία φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης για τα Τέμπη

Χανιά: Μεγάλη πορεία φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης για τα Τέμπη

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης με αφορμή την την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε πολλούς φοιτητές πανεπιστημίων της Β. Ελλάδας.

Η πορεία ήταν η δεύτερη μετά την χθεσινή, το απόγευμα της Παρασκευής.

Η συμμετοχή και στις δύο πορείες ήταν πολύ μεγάλη και στο κάλεσμα των συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης , Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής, ανταποκρίθηκαν φοιτητές, φορείς και συλλογικότητες της πόλης.

Το κεντρικό πανό έγραφε:

“Πουλήσατε τα πάντα είστε δολοφόνοι, το αίμα φοιτητών βουλιάζει το βαγόνι,
Πάρτε τις ευθύνες για κάθε νεκρό, οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν το λαό”

Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίηθηκε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης

Ακολουθεί η ανακοίνωση των διοργανωτών της πορείας:

Σαν φοιτητικός σύλλογος εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από την σύγκρουση των δύο τραίνων στα Τέμπη. Για το σημερινό δυστύχημα είναι ένοχη, πέραν από την εταιρία Hellenic Train(όπου κάτοχος της είναι η Trenitalia), και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία αλλά και οι προηγούμενες.

Ο σιδηρόδρομος αποτελεί διαχρονικό χώρο καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος από τον καιρό που ήταν δημόσιος για να βγει ζημιογόνος πριν ιδιωτικοποιηθεί.

Από το 2017 είχε ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το 2019 ξεπουλήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ιταλική εταιρία με τον Υπουργό Χατζηδάκη να διαφημίζει την επένδυση.

Η ΝΔ αφήνει τις μεγάλες επιχειρήσεις να κερδοφορούν ανηλεώς στις πλάτες του λαού. Η κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο βωμό της «ανάπτυξης» που αποσκοπεί μόνο στην αύξηση των κερδών κοστίζει ζωές.

Η ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών και η αδιαφορία έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας αλλά και της ασφάλειας στις μεταφορές, σε σημείο που φτάσαμε στο σημερινό δυστύχημα να μετράμε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τα ΜΜΕ έσπευσαν να πετάξουν το μπαλάκι στους εργαζομένους λέγοντας πως βάψανε τα χέρια τους με αίμα, ενώ οι Συνδικαλιστικοί Φορείς των εργαζομένων στα τραίνα προειδοποιούσαν εδώ και μήνες. Όμως η κυβέρνηση δεν απασχολείται ακόμη και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Όλη η σιδηροδρομική γραμμή είναι σε άθλια κατάσταση, με ατυχήματα και βλάβες να συμβαίνουν καθημερινά εδώ και καιρό. Λίγες μέρες πριν πάλι στη γραμμή προς Θεσσαλονίκη σπασμένο καλώδιο της ηλεκτροδότησης διέκοψε την κυκλοφορία για ώρες βάζοντας σε κίνδυνο 450 επιβάτες.

Το σημερινό γεγονός δεν ήρθε κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα μιας νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων.

Μόνη λύση για την αποφυγή τέτοιων τραγωδιών, για αξιόπιστες συγκοινωνίες που δεν θα καταρρέουν εις βάρος επιβατών και εργαζομένων είναι η κρατικοποίηση τους για να μην κατακρεουργούνται στον βωμό του κέρδους ως αναγκαίες θυσίες με αποτέλεσμα να χάνονται μέχρι και ανθρώπινες ζωές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.