Χανιά:Ο Δήμος Πλατανιά ανάμεσα στους φιναλίστ για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ένταξης και Πολυμορφίας 2025

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Πλατανιά ανακοινώνει με ικανοποίηση, την επιλογή του στους φιναλίστ των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Ένταξης και Διαφορετικότητας 2025, στην κατηγορία πόλεων κάτω των 50.000 κατοίκων, για την καινοτόμο και κοινωνική πρωτοβουλία του, σχετικά με τη διδασκαλία της γλώσσας καταγωγής στα παιδιά μεταναστών μονίμων κατοίκων του Δήμου μας.

Η συγκεκριμένη δράση, σε συνεργασία με τις πρεσβείες και τα προξενεία της Αλβανίας και της Βουλγαρίας καθώς και με τους συλλόγους μεταναστών, είχε στόχο:

• τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας,

• την ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας,

• και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και την τοπική κοινωνία.

Η επιλογή του Δήμου Πλατανιά ως φιναλίστ στους 10 Δήμους της Ευρώπης, αποτελεί σημαντική διεθνή αναγνώριση μιας πολυδιάστατης στρατηγικής που ενσωματώνει την πολυμορφία και την κοινωνική συνοχή ως βασικούς πυλώνες της τοπικής διακυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κατά την τελετή βράβευσης:…« …στα σχολεία μας, τα παιδιά των μεταναστών συμμετείχαν καθημερινά στο πρωινό πρόγραμμα μαζί με τους Έλληνες συμμαθητές τους. Μαζί μαθαίναν, έπαιζαν, ονειρεύονταν. Είναι πλήρως ενταγμένα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως αξίζει σε κάθε παιδί που μεγαλώνει στο Τόπο μας. Είναι κάτι πολύ πιο δυνατό από ένα μάθημα. Είναι το δικαίωμα να κρατάς τις ρίζες σου, χωρίς να νιώθεις ξένος. Είναι το μήνυμα ότι σε αποδεχόμαστε– και ως παιδί του τόπου μας και ως συμμέτοχο, σε μια πολύ-πολιτισμική κοινωνία»

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα διαδικτυακά, στο πλαίσιο της εκστρατείας #DiversityCapitals της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμμετοχή του Δήμου Πλατανιά στο διήμερο πρόγραμμα στις 29 και 30 Απριλίου 2025 στις Βρυξέλλες υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική και ήταν μια επιβράβευση για τις πολίτικες του Δήμου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

• Παρουσίαση των φιναλίστ και απονομή των βραβείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Παρουσίαση καλών πρακτικών ένταξης από πόλεις και περιφέρειες της Ε.Ε.

• Συμμετοχή σε θεματικά εργαστήρια για την κοινωνική ένταξη, τις διαπολιτισμικές πολιτικές και τη νεολαία.

• Ανάδειξη του παραδείγματος του Δήμου Πλατανιά ως μοντέλου ενεργού συμμετοχής των ίδιων των μεταναστών στη διαδικασία ένταξης.

• Δικτύωση με άλλους υποψήφιους δήμους, ΜΚΟ και φορείς χάραξης πολιτικής.

Η βράβευση αυτή ανήκει σε όλους, στους μετανάστες που συμμετέχουν ενεργά, στους εκπαιδευτές και εθελοντές και στους πολίτες του Δήμου που υποδέχονται τη διαφορετικότητα με ανοιχτή καρδιά με τον Δήμαρχο κ. Ι. Μαλανδράκη να υπογραμμίζει ότι «…αυτό το μοντέλο, αυτή η πράξη αποδοχής και σεβασμού μέσα από την καθημερινότητα του σχολείου, είναι για εμάς η απόδειξη πως η ένταξη δεν χρειάζεται να σημαίνει απώλεια – μπορεί να σημαίνει πλούτο. Και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο μάθημα που μπορούμε να δώσουμε και στα παιδιά μας, και στους εαυτούς μας, αλλά και στους νέους πολίτες μας!»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δύο μαύρα πουκάμισα… άρωμα Κρήτης στη νέα...

Σε Χανιά και Ηράκλειο τα γυρίσματα-Ξεκινούν τον Ιούνιο. Ξεκινούν τον...

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά ξενοδόχων: Να παρέμβει η...

Σωρεία παραβιάσεων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως είπε στο...

Δύο μαύρα πουκάμισα… άρωμα Κρήτης στη νέα...

Σε Χανιά και Ηράκλειο τα γυρίσματα-Ξεκινούν τον Ιούνιο. Ξεκινούν τον...

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά ξενοδόχων: Να παρέμβει η...

Σωρεία παραβιάσεων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως είπε στο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει για τους καταναλωτές με οφειλές που αλλάζουν πάροχο

Μέτρα για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σε τροχιά άμεσων παρεμβάσεων για τον...

Δύο μαύρα πουκάμισα… άρωμα Κρήτης στη νέα σειρά του Mega

Σε Χανιά και Ηράκλειο τα γυρίσματα-Ξεκινούν τον Ιούνιο. Ξεκινούν τον...

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά ξενοδόχων: Να παρέμβει η επιθεώρηση εργασίας

Σωρεία παραβιάσεων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως είπε στο...

Ρουβίκωνας στο Ηράκλειο: Επίθεση στο αμαρτωλό ΚΕΠ με την υπόθεση δουλεμπορίου

«θέλουμε με αυτήν τη μικρή και συμβολική δράση να...