Χανιά: Ο βράχος της κατέστρεψε το σπίτι και ακόμα περιμένει

Ημερομηνία:

Ήταν Φεβρουάριος του 2019 όταν, κατά τη διάρκεια μεγάλης και καταστροφικής κακοκαιρίας που είχε πλήξει την Κρήτη, ένα περιστατικό είχε κάνει τον γύρο της Ελλάδας.

Ένας τεράστιος βράχος ξεκόλλησε από πλαγιά και έπεσε πάνω σε σπίτι στα Ασκύφου Σφακίων, καταστρέφοντας ένα μέρος του και ενώ εντός βρισκόταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία γλίτωσε καθαρά από τύχη.

Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού απεβίωσε και το σπίτι περιήλθε στην κατοχή της κόρης της, η οποία πλέον ζει μόνιμα στα Χανιά. Μάλιστα, τεχνική έκθεση της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Χανίων – η οποία, ως γνωστόν, εξυπηρετεί όλο τον νομό – ξεκάθαρα ανέφερε ότι το υπόλοιπο τμήμα της κουζίνας ήταν ετοιμόρροπο και επικίνδυνο. Μάλιστα, καλούσε τον δήμο Σφακίων να λάβει μέτρα για την ασφάλεια διερχομένων και ενοίκων.

Στο μεταξύ, το 2022 εκδόθηκε ΚΥΑ που προβλέπει αποκατάσταση των ζημιών από την κατολίσθηση στα Ασκύφου με χρήση της λεγόμενης στεγαστικής συνδρομής, δηλαδή το κράτος αναλαμβάνει να καλύψει μέρος του κόστους της ανακατασκευής και τα υπόλοιπα καλύπτονται με άτοκο δάνειο.

Αρμόδιος φορέας για την ανακατασκευή αυτή ορίζεται ο Τομέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Χανίων – ναι, υπάρχει και τέτοια υπηρεσία, η οποία υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Υποδομών – και μόλις πριν έναν μήνα η υπηρεσία αυτή ζήτησε από τον δήμο Σφακίων να κάνει τις απαιτούμενες εργασίες άρσης επικινδυνότητας ώστε να αποφευχθεί τυχόν νέα κατολίσθηση. Πράγμα που σημαίνει, ότι οι εργασίες αυτές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να ξεκινήσει η αποκατάσταση του σπιτιού, δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Πλέον η ιδιοκτήτρια του σπιτιού αποφάσισε να αποστείλει εξώδικο στον δήμο Σφακίων, ζητώντας την απομάκρυνση των βράχων ώστε να γίνει η επισκευή της οικίας της. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι επί τέσσερα χρόνια οι αρμόδιοι αδιαφορούν και επιφυλάσσεται να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Ο δήμος Σφακίων, όπως αναφέρει, είχε ενημερωθεί επίσημα από τον Ιανουάριο του 2022.

zarpanews.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά:Συγχαρητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη στον καθηγητή της...

Τα θερμά του συγχαρητήρια εκφράζει ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος...

Αποτελεσμάτων Εγγραφών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς...

Από τη Δ/νση Προσχολικής Αγωγής Παιδείας & Δια βίου...

Χανιά:Συγχαρητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη στον καθηγητή της...

Τα θερμά του συγχαρητήρια εκφράζει ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος...

Αποτελεσμάτων Εγγραφών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς...

Από τη Δ/νση Προσχολικής Αγωγής Παιδείας & Δια βίου...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χρυσοχοΐδης στο Mega News 104.6: «Μετατρέπεται σε κακούργημα η τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένων»

Οι τηλεφωνικές εξαπατήσεις εναντίον ηλικιωμένων αποτελούν πλέον σοβαρή απειλή,...

Το ήσυχο ελληνικό νησί που μένει «αναλλοίωτο» για αιώνες και αναμένεται να γίνει top τουριστικός προορισμός το 2027

Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, ότι μετά την κινηματογραφική επιτυχία...

Το δικαίωμα στην… τεμπελιά και με τη «σφραγίδα» της επιστήμης

Το δικαίωμα στην τεμπελιά, έστω και το Σαββατοκύριακο, έρχεται...

Τελικά, η μακροζωία είναι κληρονομική; Ίσως ναι, δείχνει νεότερη μελέτη

Νέα έρευνα αποτυπώνει πως τα παιδιά των αιωνόβιων είχαν...