Χανιά : Σχολές γονέων απο τον Δήμο Χανίων

Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικής Υποστήριξης & Ενδυνάμωσης Γονέων: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π) του Δήμου Χανίων πρόκειται να υλοποιήσει για μια ακόμα χρονιά κατά τη νέα περίοδο Οκτωβρίου – Μαΐου 2020 τα “Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων” του προγράμματος “Σχολές Γονέων” του Δήμου Χανίων.

Η εμπειρία και η παρατήρηση στο πλαίσιο της συνεργασίας με γονείς και οικογένειες έχουν διδάξει πως οι ανθρώπινες σχέσεις και οι σχέσεις στην οικογένεια είναι αμφίδρομες. Δεν είναι μόνο τα παιδιά, που διαμορφώνονται, αφού και οι γονείς δέχονται πληροφορίες και ερεθίσματα από τα παιδιά τους, αποκτώντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο, που σχετίζονται και να γνωρίσουν περισσότερο τον ίδιο τους τον εαυτό.

Απώτερος στόχος, η στήριξη και η ενίσχυση των γονέων, ώστε:
 Να βελτιώσουν την επικοινωνία στην οικογένεια.
 Να αντιληφθούν τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών τους, αποδεχόμενοι τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους.
 Να βοηθήσουν το παιδί στην προοδευτική ανεξαρτητοποίησή του.
 Να ασχοληθούν με την προσωπική τους ανάπτυξη και γενικότερα να αναπτύξουν στάσεις, ώστε να δρουν και να συναισθάνονται με τρόπο εποικοδομητικό τόσο στα ατομικά όσο και στα κοινωνικά ζητήματα.

Η ομάδα θα αποτελείται από 10-15 άτομα και θα δουλεύει με βιωματικό τρόπο. Τα μέλη της θα έχουν τη δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών μέσα από βιωματικές ασκήσεις, παίξιμο ρόλων και την έκφραση των συναισθημάτων.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Οι ομάδες, που πρόκειται να δημιουργηθούν, είναι:
 Ομάδα γονέων-παιδιών προσχολικής-σχολικής ηλικίας.
 Ομάδα γονέων-παιδιών, που βρίσκονται στην εφηβεία.
 Ομάδα γονέων στο διαζύγιο.

Aιτήσεις συμμετοχής έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019. Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π, Κυδωνίας 29, στο τηλ. 28213-41628 & στο Συμβουλευτικό Σταθμό, Πάροδος Κανεβάρω 26-28, Παλιά Πόλη, στο τηλ. 28210-54650. Υπεύθυνες συντονισμού των ομάδων είναι η Κατερίνα Μαλανδράκη, Ψυχολόγος και η Στέλλα Ψούνη, Ψυχολόγος.

“Συνεργασία μετά το διαζύγιο”: Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικής Υποστήριξης από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π) του Δήμου Χανίων στο πλαίσιο του προγράμματος “Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων” πρόκειται να υλοποιήσει ομάδα για γονείς, που βρίσκονται στο διαζύγιο, κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020 .
Η συμβουλευτική γονέων κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου συστήνεται σε κάθε γονεϊκό ζευγάρι, προκειμένου:
 Να προετοιμαστεί πριν ακόμα το ανακοινώσει στα παιδιά.
 Να αντιμετωπίσουν αλλαγές τόσο στον τρόπο ζωής τους, όσο και στη συναισθηματική τους κατάσταση. (Το συναισθηματικό διαζύγιο σχεδόν πάντα είναι ανεξάρτητο από το νομικό, απαιτεί περισσότερο χρόνο και αποτελεί μια επίπονη διαδικασία).
 Να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την διεκδικητικότητα των γονέων, που έχουν χωρίσει οι οποίοι συνήθως βιώνουν συναισθήματα ανεπάρκειας τόσο όσον αφορά στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο όσο και στο γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να νιώσουν επαρκείς.
 Να παράσχει στους γονείς ένα ασφαλές πλαίσιο, στο οποίο θα μπορέσουν να εκφορτίσουν και αρνητικά συναισθήματα (π.χ. θυμός ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πένθους, που ακολουθεί το χωρισμό).
 Να συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας, η οποία θα προκύψει από το μοίρασμα των εμπειριών και των συναισθημάτων με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αποτελώντας υποστηρικτικό πλαίσιο και πυρήνα κοινωνικοποίησης για τα μέλη της.
 Να συμβάλει στην πρόληψη της ψυχικής υγείας των συζύγων-γονέων αλλά και όλων των μελών της οικογένειας .
 Καθώς και στην αναπλαισίωση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν βλέποντάς τις μέσα από άλλες οπτικές γωνίες.
Η οικογένεια, η οποία αποτελείται από ένα μόνο γονέα, που στην καθημερινότητα μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά, κυρίως μετά από διαζύγιο, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος οικογενειακής οργάνωσης, μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, που γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχη στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Είναι λοιπόν σημαντικό να υποστηριχθεί αυτός ο τύπος οικογένειας μέσα από την υλοποίηση προληπτικών παρεμβάσεων και τη σύσταση ομάδων γονέων, που βρίσκονται σε ανάλογη φάση. Η ομάδα θα αποτελείται από 8-12 άτομα και θα δουλεύει με βιωματικό τρόπο.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Aιτήσεις συμμετοχής έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019. Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεστε στο Συμβουλευτικό σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Παρ. Κανεβάρω 26-28 και στο τηλέφωνο 28210-54650. Υπεύθυνη προγράμματος η Κατερίνα Μαλανδράκη, Ψυχολόγος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.