Χανιά: Στους δρόμους και πάλι οι αγρότες

«Μας πουλάνε παραμύθια για την επιδότηση – Όλο το λάδι πήγε στα έξοδα»

Χανιά: Στους δρόμους και πάλι οι αγρότες

Στους δρόμους κατεβαίνουν πάλι οι αγρότες των Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Το μεσημέρι της Δευτέρας, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης τόνισε πως οι αγρότες των Χανίων είναι αδικημένοι στο θέμα των επιδοτήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση στο θέμα των επιδοτήσεων διαίρει και βασίλευε. Η ΚΑΠ του 2023 προβλέπει μείωση σε όλη την Κρήτη κατά 20% και πάνω. Στην άλλη Ελλάδα λέει ότι τις επιδοτήσεις τις παίρνουν στα νησιά, εδώ πέρα μας πουλάει το παραμύθι ότι παίρνει η ΚΑΠ την επιδότηση γι’ αυτό είναι σε σας είναι μειωμένη. Είναι η ΚΑΠ που έχουν συμφωνήσει όλες οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τον αγροτικό κόσμο».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Πρώην Δήμου Αρμένων και μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων Γιάννης Κατσαρός, επισήμανε πως τα έσοδα των αγροτών από την αυξημένη φέτος τιμή πώλησης του ελαιόλαδου δόθηκαν στην κάλυψη του κόστους παραγωγής.

«Κάναμε χαρές για το λάδι που πήγε 4,5 και 5 ευρώ. Γελούσαν και τα μπατζάκια μας. Στο τέλος ξέρετε τι πήραμε; Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, η αύξηση κόστους των εργατικών χεριών. Την αύξηση την έφαγαν τα ρεύματα, η ακρίβεια αλλά και τα λιπάσματα. Θέλουμε η δακοκτονία να ξεκινά νωρίς και να τελειώνει αργά. Μας τρώνε αρκετά με τις γραμμές. Ο δάκος με την καλοκαιρία ανέβηκε από τον Δεκέμβριο και μετά. Όσοι καθυστέρησαν να μαζέψουν ελιές, πήγαν στα παλιά επίπεδα».

Γιάννης Ξανθουδάκης, μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, δήλωσε:

«Ευτυχώς για τους κτηνοτρόφους με την καλοκαιρία η χρονιά πήγε καλά αλλά η παραγωγή του γάλακτος θα είναι μειωμένη, επειδή οι περισσότεροι ταΐζουν πιο λίγο τα ζώα λόγω της ακρίβειας. Οι ζωοτροφές έχουν πάει τουλάχιστον 50-60% πάνω. Είπαν θα δώσουν κάτι για τις ζωοτροφές, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Είπαν θα δώσουν κάτι και για τις μετακινήσεις, ούτε εκεί έχει γίνει κάτι».

Ο Γιάννης Τσεπέτης, μέλος Αγροτικού Συλλόγου Βουκολιών τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να φροντίζουν τον πρωτογενή τομέα, εάν θέλουν να καταναλώνουν ποιοτικά προϊόντα: «Οι κυβερνώντες οι σημερινοί και οι προηγούμενοι να μας δουλεύουν λιγότερο εμάς τους αγρότες, εάν θέλουν να τρώνε ένα σωστό προϊόν. Να πούμε για την κτηνοτροφία χάλια, για τα πορτοκάλια χάλια. Εμείς τα πουλάμε 25 λεπτά και ο καταναλωτής τα παίρνει 1 ευρώ, το ίδιο γίνεται και με τις πατάτες. Το μεγάλο αίσχος γίνεται με τα αβοκάντο. Άλλος κάνει διαλογή και το βγάζει 50% δεύτερης ποιότητας για να σου ρίξει την τιμή και άλλος σου λέει πήγανε για λάδι και θα στα πληρώσω μισό ευρώ. Ο αγροτικός πληθυσμός έχει γεράσει. Κι αυτά που λένε ότι θα εισάγουν απέξω προϊόντα γιατί τα δικά μας είναι ακριβά, να δω που θα βρίσκουν να τα αγοράζουν».zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.