Χανιά:Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με φορείς για την δασοπροστασία

Πραγματοποιήθηκε Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νίκου Καλογερή, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, ΠΑΜ – ΠΣΕΑ και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων κ. Τάσου Κουρουπάκη, των Αντιδημάρχων Καντάνου – Σελίνου κ. Ιωάννη Γεντεκάκη, κ. Νίκου Φιωτοδημητράκη και κ. Γιώργου Βακάκη, των Δημοτικών Συμβούλων Καντάνου -Σελίνου κ. Ευτυχίου Γναφάκη, κ. Στέλιου Καλογρίδη και κ. Ελευθέριου Καστανάκη, της Δ/ντριας Δασών Χανίων κ. Πολύμνιας Σκλαβάκη, του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων κ. Γιώργου Μαρκουλάκη, του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης κ. Πέτρου Λυμπεράκη, του Πρ/νου του Τμ. Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Χανίων κ. Γιάννη Βερυκοκίδη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την αντιμετώπιση ζητημάτων δασοπυρόσβεσης στην περιοχή του Ανατολικού Σελίνου.

Ειδικότερα έγινε αναφορά στο ιδιαίτερα δύσβατο ανάγλυφο της περιοχής το οποίο σε συνδυασμό με την έλλειψη οδικού δικτύου δυσκολεύει την άμεση επέμβαση, καθώς και στην ανάγκη τοποθέτησης και στελέχωσης πυροφυλακίων σε καίρια σημεία για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη άμεσης πραγματοποίησης εργασιών καθαρισμού και κοπής δέντρων σε δρόμους αλλά και σε ιδιοκτησίες όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ τέθηκε και το θέμα της ενεργοποίησης των εθελοντών αλλά και των πολιτών στον τομέα της πρόληψης.

Σε μια προσπάθεια αναζήτησης της πιο πρόσφορης επιστημονικής προσέγγισης του θέματος, αποφασίστηκε η πιλοτική εκπόνηση μελέτης δασοπροστασίας για την εν λόγω περιοχή με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, μέσω σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης. Η μελέτη θα παρακολουθείται από τις υπηρεσίες της Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Καντάνου – Σελίνου, τη Δ/νση Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.