Χανιά : Συνάντηση Επιστημονικών Ομάδων & Διαχειριστικής Παρακολούθησης του έργου του ERMIS-F

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τις Ομάδες υλοποίησης της πράξης με τίτλο «Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων- Πλημμύρες» και ακρωνύμιο «ERMIS-F», για ένα τριήμερο διεργασίας (19 έως 21 Φεβρουαρίου) εστιάζοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης -Σημανδηράκης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ Γεώργιος Ξανθουδάκης συνεργάστηκαν με την Επιστημονική Ομάδα του έργου και ειδικότερα τους καθηγητές. κ Θ. Χατζηλάκο από το Ινστιτούτο Κύπρου, καθ. κ Γ. Καρατζά από το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθ. κ. Μ. Βαΐτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον κ. Γ. Παναγιώτου από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού -Αμαθούντας, τον κ Κ. Αριστείδου από το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων Κύπρο, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Η συνάντηση είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο της πλήρους αξιοποίησης της Υπηρεσίας ERMIS-F για τις ανάγκες του Δήμου Χανίων.

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της αξιοποίησης της Υπηρεσίας προς όφελος ευρύτερα της Περιφέρειας Κρήτης, η Επιστημονική Επιτροπή συναντήθηκε και με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κρήτης κ. Αν. Κουρουπάκη καθώς και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης κ. Σπ. Σοφιανό στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας.
Την προηγούμενη μέρα (19/2)διοργανώθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) εργαστήριο χρήσης (hands-on-workshop) της Υπηρεσίας ERMIS-F, όπου στελέχη από δήμους της Κρήτης, της Περιφέρειας, τη ΔΕΥΑΧ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης στα Χανιά, εκπαιδευτήκαν στις επιμέρους εφαρμογές της Υπηρεσίας ERMIS-F και συζητήθηκαν οι τρόποι αξιοποίησης για τις ανάγκες των Φορέων τους. Στο εργαστήριο συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Γ. Ξανθουδάκης, ο οποίος παρακολουθεί στενά το έργο από την έναρξή του.

Η Υπηρεσία ERMIS-F είναι αποτέλεσμα συνεργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων σε θέματα κλιματικής αλλαγής και πλημμυρών από τη μια πλευρά – το Ινστιτούτο Κύπρου, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου- σε συνεργασία με φορείς που έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση πλημμυρών από την άλλη – το Δήμο Χανίων, τη Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού- Αμαθούντας, ενώ συμμετέχει και ως παρατηρητής το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων Κύπρου και εντάσσεται στο Πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου INTERREGV-Α 2014-2020.
Η Υπηρεσία ERMIS-F βρίσκεται σε δημόσια λειτουργία από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και παρέχει εφαρμογές (Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, Πλημμυρικοί χάρτες , Γεωπύλη (webGIS). Βάση Γνώσης Crowdsourcing App. (Πληθοπορισμός) Εφαρμογή Κοινωνικής δικτύωσης)που απευθύνονται σε θεσμικά όργανα καθώς και την κοινωνία των πολιτών που (θέλουν να) έχουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση του κινδύνου της πλημμύρας.
Η Υπηρεσία ERMIS-F αναπτύχθηκε καταρχήν για τον πλημμυρικό κίνδυνο λόγω των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των φαινομένων που βαίνουν αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια, αλλά δύναται να επεκταθεί και σε άλλες φυσικές καταστροφές ( πυρκαγιές, σεισμοί) . Η Υπηρεσία ERMIS-F είναι διαθέσιμη για όποια περιοχή επιθυμεί να εισάγει τα δικά της δεδομένα και χάρτες, δημιουργώντας μια κοινή βάση αναφοράς (διαδικτυακή) για τον πλημμυρικό κίνδυνο.
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της 6ης Συνάντησης Επιστημονικών Ομάδων και Διαχειριστικής Παρακολούθησης των δικαιούχων του έργου διοργανώθηκαν από το Δήμο Χανίων ενώ διενεργήθηκαν σε χώρους που ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες των Χανίων (ΚΑΜ, Δημοτική Πινακοθήκη και Δημοτικός Κήπος) στους προσκεκλημένους που προέρχονταν από την Κύπρο, τη Λέσβο και την Αθήνα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.