Χανιά:Συνάντηση για τα έργα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος σε Άπτερα, Λισό και Φαράγγι της Σαμαριάς

Ημερομηνία:

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κα Ελένη Παπαδόπουλου, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή και τον ειδικό σύμβουλο της Περιφέρειας κ. Δημήτρη Μιχελογιάννη, αποφασίστηκε η επέκταση της χρηματοδότησης για τα έργα ανασκαφής και ανάδειξης της Αρχαίας Απτέρας και της Αρχαίας Λισού, καθώς και των εξωστρεφών δράσεων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Τα έργα και οι δράσεις ανάδειξης θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμα η εξέλιξη του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης των 5 μεταβυζαντινών εκκλησιών του Φαραγγιού της Σαμαριάς (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος, Μεταμόρφωση Σωτήρος, Οσία Μαρία Αιγυπτία, Αφέντης Χριστός), το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Συμφωνήθηκε επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από τις επόμενες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας η επέκταση και του εν λόγω έργου με τις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης να συνεχιστούν στην Παναγία Κερά της Αγίας Ρούμελης καθώς και στην βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου, μνημεία για τα οποία υπάρχει έτοιμη και εγκεκριμένη μελέτη μέσα από Προγραμματική Σύμβαση που έχει υλοποιηθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Σφακίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων : Επίσημη τελετή...

22-28 Ιουνίου 2026 Κεντρικό θέμα: «Κόσμοι σε σύγκρουση» Επίσημη τελετή εγκαινίων,...

Δολοφονία Σταυρούλας Λεβεντάκη: Οι αντιφάσεις που «έκαψαν»...

Ο 43χρονος φαίνεται πως «κάηκε» όχι μόνο από όσα...

5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων : Επίσημη τελετή...

22-28 Ιουνίου 2026 Κεντρικό θέμα: «Κόσμοι σε σύγκρουση» Επίσημη τελετή εγκαινίων,...

Δολοφονία Σταυρούλας Λεβεντάκη: Οι αντιφάσεις που «έκαψαν»...

Ο 43χρονος φαίνεται πως «κάηκε» όχι μόνο από όσα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δικαίωση Βαγγέλη Μαρινάκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Το δικαστήριο καταδίκασε τις παράνομες δηλώσεις και πρακτικές της...

Σαφάρι ελέγχων για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Τέλος χρόνου για τους ιδιοκτήτες

Από την Τρίτη ξεκινούν οι αυτοψίες και η επιβολή...

Συντάξεις χηρείας: Η απόφαση του ΣτΕ και η βούληση Κεραμέως

Τι περιμένει το υπουργείο Εργασίας για να προχωρήσει σε...