Χανιά:Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για την κατάργηση της 17ευρης φοιτητικής κάρτας μεταφορών

Συλλόγου φοιτητών εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης
Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων για την φοιτητική μέριμνα, ο Φ.Σ εστίας του πολυτεχνείου Κρήτης διοργάνωσε την Δευτέρα 23/10, κινητοποίηση στα γραφεία του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων μεταφέροντας την αγανάκτηση των φοιτητών για την κατάργηση της 17ευρης φοιτητικής κάρτας μεταφορών. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε λίγες μέρες ο σύλλογος κατάφερε να συλλέξει 420 υπογραφές από τους φοιτητές του πολυτεχνείου Κρήτης δείχνοντας το πόσο εκρηκτική είναι η κατάσταση που δημιουργείται γύρω από το πρόβλημα της μετακίνησής μας. Ειδικά φέτος πέρα από την αύξηση της τιμής της κάρτας απεριορίστων διαδρομών με υπερδιπλασιασμό του κόστους της, από τα 17 στα 40 ευρώ, έρχεται να προστεθεί και η «σαρδελοποίησή» μας στις ώρες αιχμής λόγω των λίγων και ασφυκτικά γεμάτων δρομολογίων.

Ο Φ.Σ Εστιών κατέθεσε συγκεκριμένα αιτήματα στην συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο της εταιρείας του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως διεκδικεί:
• Να αυξηθούν τα δρομολόγια τις πρωινές ώρες προς το πανεπιστήμιο ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ιδιαίτερα τις ώρες 8:20-15:00.
• Ως άμεσο μέτρο την επαναφορά της φοιτητικής κάρτας μεταφορών στα 17 ευρώ για όλους τους φοιτητές. Στόχος των διεκδικήσεών μας είναι τελικά οι μετακινήσεις όλων των φοιτητών να είναι δωρεάν στα πλαίσια της φοιτητικής μέριμνας!
• Δωρεάν κάρτες μεταφορών για όλους τους εστιακούς φοιτητές.
• Μείωση της τιμής του εισιτηρίου ανεξαρτήτως της ζώνης μεταφοράς.

Οι απαντήσεις που έλαβε ο σύλλογος είναι ενδεικτικές της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Ο εκπρόσωπος του αστικού απαντούσε στα αιτήματα του συλλόγου πετώντας το «μπαλάκι» στην πρυτανεία και το κεντρικό κράτος που δεν εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση που χρειάζεται η εταιρεία ώστε να καλύψει τα κόστη που έχει για την μεταφορά των φοιτητών. Όταν και αν επαναφερθεί το κονδύλι των τουλάχιστον 100.000 ευρώ που δίνει το ίδρυμα στα ΚΤΕΛ τότε θα επαναφερθεί και η έκπτωση της κάρτας. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου πρότειναν στον εκπρόσωπο να συμμετέχει στην προγραμματισμένη κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων την Τετάρτη 25/10 στις 11:00 στην αντιπεριφέρεια Χανίων όπου παρουσία αντιπροσωπείας της πρυτανείας αλλά και του αντιπεριφερειάρχη θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που θέτει ο σύλλογος οικότροφων κάτι το οποίο δέχτηκε. Ο σύλλογος ενημερώθηκε επίσης για επικείμενες αλλαγές στις γραμμές του αστικού όπως:

● Επέκταση των δρομολογίων, έτσι ώστε να πιάνει μεγαλύτερο μέρος του νομού Χανίων για την διευκόλυνση των φοιτητών καθώς και σύνδεση πλέον του λιμανιού της Σούδας με τα Κουνουπιδιανά ώστε οι φοιτητές που ταξιδεύουν με το καράβι να μην χρειάζεται να αλλάζουν 2 γραμμές.
● Συζητιέται η αύξηση των δρομολογίων από και προς το πολυτεχνείο για την αποφυγή συγχρωτισμού και ως αποτέλεσμα του την άρνηση επιβίβασης στο λεωφορείο από τους οδηγούς.
● Παρόλη την άρνηση ως προς την μείωση του κόστους του εισιτηρίου, υπήρξε διαβεβαίωση πως παρά τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών η τιμή του εισιτηρίου θα παραμείνει σταθερή.

Επιβεβαιώνεται αυτό που αναφέραμε εξαρχής, δηλαδή πως στις προτεραιότητες του κράτους δεν βρίσκεται η δωρεάν και κεντρικά σχεδιασμένη μεταφορά των φοιτητών. Επιβεβαιώνεται επίσης το γεγονός ότι η φοιτητική μέριμνα αποτελεί πεδίο κερδοφορίας από τις εκάστοτε εργολαβίες στις μεταφορές, την σίτιση, την στέγαση. Είναι ενδεικτικές οι ευθύνες και της αποκεντρωμένης διοίκησης καθώς από την συζήτηση που είχαμε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, μάθαμε πως τα 5 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που αγόρασε ο δήμος Χανίων έχουν δοθεί δωρεά στην εταιρεία του αστικού ΚΤΕΛ για αξιοποίησή τους στην ανάπλαση που σχεδιάζει η δημοτική αρχή τα επόμενα χρόνια! Μάθαμε επίσης πως η δωρεά φοιτητικών καρτών από την περιφέρεια Κρήτης για την μεταφορά άπορων φοιτητών είναι μια κοροϊδία, καθώς οι κάρτες που έχουν εγκριθεί για χρήση από φοιτητές είναι μόλις 3, αφού τα κριτήρια για την απόκτησή της είναι πραγματικά διαγωνισμός «μοιραίων»! Νομίζουν πως πουλάνε σε εμάς τους φοιτητές χυμό από λωτό, αλλά συνάδελφοι, η πραγματικότητα είναι πως είναι γελασμένοι! Η φοιτητική μέριμνα είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των φοιτητών και δεν πρέπει να μπαίνει στο στόχαστρο της εκμετάλλευσης από κανέναν!

Καλούμε κάθε φοιτητή να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις αύριο Τετάρτη 25/10, να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματά μας:
• Στις 11:00 στην αντιπεριφέρεια Χανίων στα Δικαστήρια μαζί με τον Ενιαίο Φ.Σ. και τον Φ.Σ. του ΗΜΜΥ.
• Στις 15:30 την ίδια μέρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στο Δημαρχείο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.