Χανιά:Σύσκεψη για το ερευνητικό σχέδιο για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Κισάμου

Mε στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την βελτίωση της λειτουργίας της πόλης εκπονείται ερευνητικό σχέδιο για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Κισάμου.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ενημερωτική συνάντηση στα πλαίσια της έναρξης υλοποίησης του «Ερευνητικού Προγράμματος για την Διερεύνηση Εναλλακτικών Στρατηγικών Ανάδειξης της Πολεοδομικής και Πολιτιστικής Φυσιογνωμίας του Ευρύτερου Ιστορικού Κέντρου Κισάμου». Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νικολάου Δήμητρα. Παρόντες ήταν επίσης η Γενική Διευθύντρια Υποδομών της Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Δοξάκη, η Αρχιτέκτονας Μηχανικός της Τ.Υ. Δ. Χανίων και τεχνικός σύμβουλος του Δ. Κισάμου στο έργο Παπαδάκη Αφροδίτη, καθώς και στελέχη της ερευνητικής ομάδας και των συμμετεχόντων φορέων.

Το πρόγραμμα εκπονείται από ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέσω τετραμερούς Προγραμματικής Σύμβασης στην οποία μετέχουν το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Κισάμου και η Περιφέρειας Κρήτης η οποία και το χρηματοδοτεί με το ποσό των 248.000€.
Όπως ανέφερε η κ. Νικολάου παρουσιάζοντας το αντικείμενο και το χρονοδιάγραμμα του ερευνητικού έργου, στόχος είναι η ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Κισάμου.

Μέσα από την συνδυαστική καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων που αφορούν στην περιοχή της Κισάμου, θα συγκροτηθεί ένα πλαίσιο κατευθύνσεων και στρατηγικών σχεδιασμού με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την βελτίωση της λειτουργίας της πόλης.
Ο κ. Αρναουτάκης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι πρόκειται για ένα πραγματικά εμβληματικό στόχο, που μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό θα οδηγήσει σε δράσεις, μελέτες και έργα που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της πόλης στην ευρύτερη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου Κισάμου, με αστικές αναπλάσεις, ρύθμιση της κυκλοφοριακής λειτουργία της και ανάδειξη του μεγάλου και διαχρονικού αρχαιολογικού πλούτου της. Σημείωσε επίσης, πως θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση αυτών των έργων μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Καλογερής αναφέρθηκε στην σημασία αυτού του έργου για την Πόλη της Κισάμου, το οποίο ο βρίσκεται στην κορυφή μιας σειράς έργων και μελετών που έχουν δρομολογηθεί στην Κίσαμο με την συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου, που θα αλλάξουν και θα αναβαθμίσουν την φυσιογνωμία της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες. Επίσης σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, εξαίροντας την ουσιαστική συμβολή στο έργο της κ. Παπαδοπούλου και των λοιπών στελεχών της υπηρεσίας.

Ο κ. Μυλωνάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το ερευνητικό έργο που εκπονείται και για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του έργου που υπηρετεί το μεγαλύτερο όραμα για την Κίσαμο και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης, την κ. Παπαδοπούλου και τους συνεργάτες της, καθώς και την κ. Νικολάου και την ερευνητική ομάδα του έργου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.