Χανιά: To αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων USS Wasp με 3.000 πεζοναύτες βρίσκεται στην Σούδα

Ημερομηνία:

Το USS WASP, αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων που συμμετείχε στις επιχειρήσεις προστασίας του Ισραήλ μετά τις δολοφονίες Σουκρ/Χανίγια σε Βηρυττό και Τεχεράνη αντίστοιχα, βρίσκεται στη βάση της Σούδας για αναψυχή του πληρώματος.

Το πλήρωμα του USS Wasp έτυχε δυσάρεστης υποδοχής στη Σμύρνη όπου προπηλακίστηκαν από Τούρκους εθνικιστές. Νωρίτερα πριν τη Σμύρνη είχε επισκεφτεί τη Λεμεσό.

To WASP είχε καταπλεύσει στην Σούδα τον περασμένο Ιούλιο όταν βρισκόταν σε ρότα για την Ανατολική Μεσόγειο και την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο, για να προστατέψει το Ισραήλ από τυχόν επιθέσεις ευρείας κλίμακας της Χεζμπολάχ. To USS WASP θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Το πολλαπλών χρήσεων αμφίβιο σκάφος USS WASP διαθέτει προσωπικό 3.000 άτομα, μεταξύ των οποίων, πλήρωμα, στρατιώτες και 2.000 πεζοναύτες.  Πρόκειται για ελικοπτεροφόρο (μεταγωγικά, μεταφορών και επιθετικά Apache), ενώ φιλοξενεί και αεροπλάνα καθέτου απο/προσνηώσεως (MV-22 Osprey και Harrier AV-8B) καθώς και F-35. Έχει μήκος 257 μέτρων και πλάτος 32 μέτρων, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 22 κόμβων.

Συμμετείχε και ως πλοίο συνοδείας αεροπλανοφόρων (Carrier Strike Group) όπως το USS Eisenhower σε αποστολές στη Μεσόγειο και αλλού.

 

 To επεισόδιο στην Τουρκία

H TGB, εθνικιστική οργάνωση κεμαλιστών δημοσίευσε βίντεο στο X που δείχνει μια ομάδα να κρατάει έναν άνδρα στο δρόμο και να του βάζει μια λευκή κουκούλα στο κεφάλι, ενώ φωνάζει συνθήματα. Η ομάδα δήλωσε ότι ο άνδρας ήταν στρατιώτης στο USS Wasp, ένα πλοίο αμφίβιας επίθεσης.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα είχε δηλώσει νωρίτερα τη Δευτέρα ότι το πλοίο πραγματοποιούσε επίσκεψη στο λιμάνι της παραθαλάσσιας πόλης Σμύρνης στο Αιγαίο αυτή την εβδομάδα.

«Οι Αμερικανοί στρατιώτες που φέρουν στα χέρια τους το αίμα των στρατιωτών μας και χιλιάδων Παλαιστινίων δεν μπορούν να λερώνουν τη χώρα μας. Κάθε φορά που πατάτε το πόδι σας σε αυτά τα εδάφη, θα σας συναντήσουμε με τον τρόπο που σας αξίζει», δήλωσε η TGB.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Καντάνου Σελίνου:Επαναλειτουργία και άνοιγμα Φαραγγιού Αγίας...

𝝚𝝥𝝖𝝢𝝖𝝠𝝚𝝞𝝩𝝤𝝪𝝦𝝘𝝞𝝖 𝝟𝝖𝝞 𝝖𝝢𝝤𝝞𝝘𝝡𝝖 𝚽𝚨𝚸𝚨𝚪𝚪𝚰𝚶𝚼 𝚨𝚪𝚰𝚨𝚺 𝚬𝚰𝚸𝚮𝚴𝚮𝚺 Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου...

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει ...

(βασισμένο σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» 8/6/1963) - «Γραφείο λογοκρισίας»...

Δήμος Καντάνου Σελίνου:Επαναλειτουργία και άνοιγμα Φαραγγιού Αγίας...

𝝚𝝥𝝖𝝢𝝖𝝠𝝚𝝞𝝩𝝤𝝪𝝦𝝘𝝞𝝖 𝝟𝝖𝝞 𝝖𝝢𝝤𝝞𝝘𝝡𝝖 𝚽𝚨𝚸𝚨𝚪𝚪𝚰𝚶𝚼 𝚨𝚪𝚰𝚨𝚺 𝚬𝚰𝚸𝚮𝚴𝚮𝚺 Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου...

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει ...

(βασισμένο σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» 8/6/1963) - «Γραφείο λογοκρισίας»...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εδραιώνει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή

Το κυριακάτικο μήνυμα του Πρωθπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Στην...

Δήμος Ηράκλειο:Μια σημαντική είδηση στην ανασκόπηση του Αλέξη Καλοκαιρινού

Καλημέρα. Εύχομαι να είστε καλά! Η κήρυξη περιοχών του...

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Ποιοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν...

Τρεις κι ο κούκος στο αμφιθέατρο

Σε τμήματα ΑΕΙ φοιτητές και φοιτήτριες χωρούν σε μία...