Χανιά: «Ύστατο χαίρε» στον Μητροπολίτη Δαμασκηνό – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η εξόδιος ακολουθία

Ημερομηνία:

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε το Σάββατο 12 Απριλίου η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά. Πλήθος πιστών, κληρικών και εκπροσώπων της πολιτείας συνόδευσαν τον αγαπητό ιεράρχη στην τελευταία του πορεία, αποτίοντας φόρο τιμής στο εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο που προσέφερε στην Κρήτη.

Το λαϊκό προσκύνημα ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από την έναρξη της εξοδίου ακολουθίας, παρουσία εκατοντάδων πολιτών που κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ναό για να τον αποχαιρετήσουν με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Παρουσία Αρχών και Εκκλησίας

Στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν το παρών ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Επικήδειους λόγους απηύθυναν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος και ο πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Τιμές και πομπή εντός της πόλης

Μετά την τελετή, το σκήνωμα του μακαριστού ιεράρχη μεταφέρθηκε με πομπή στην πλατεία

της Δημοτικής Αγοράς, σημείο της ενθρόνισής του το 2006, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του. Η πομπή συνέχισε στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου, όπου έξω από το Επισκοπείο πραγματοποιήθηκε μικρή δέηση από τον κλήρο. Η ταφή τελέστηκε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του Μητροπολίτη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο των Χανίων

Λόγω της εξοδίου ακολουθίας και των συνοδευτικών τελετών, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων έθεσε σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης. Από τις 10:00 έως τις 14:00 του Σαββάτου διακόπηκε η κυκλοφορία στις εξής οδούς:

  • Χατζημιχάλη Γιάνναρη (ολόκληρο το μήκος της)

  • Νικολάου Πλαστήρα

  • Βολουδάκηδων

  • Στρατηγού Τζανακάκη (από τη συμβολή με την οδό Μπονιαλή έως την Εθνική Τράπεζα)

Οι σημαίες σε δημόσια και εκκλησιαστικά κτήρια κυμάτιζαν μεσίστιες, ενώ σε όλη την πόλη επικρατούσε ατμόσφαιρα πένθους για την απώλεια μιας προσωπικότητας που άφησε έντονο το αποτύπωμά της στην τοπική Εκκλησία και κοινωνία.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

(ΒΙΝΤΕΟ) Τραγωδία στα Φαλάσαρνα: Νεκρός περιπατητής μετά...

Στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την ανάσυρση του από άνδρες...

Η εορτή του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως,...

10 και 11 Ιουνίου 2026 Πανηγυρικά εορτάσθηκε η ιερή μνήμη...

(ΒΙΝΤΕΟ) Τραγωδία στα Φαλάσαρνα: Νεκρός περιπατητής μετά...

Στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την ανάσυρση του από άνδρες...

Η εορτή του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως,...

10 και 11 Ιουνίου 2026 Πανηγυρικά εορτάσθηκε η ιερή μνήμη...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στους πρωταθλητές Ελλάδας

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας για 16η φορά...

Ψηφιακό άλμα e-ΕΦΚΑ για ταχύτερη απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) του e-ΕΦΚΑ και...

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

Ένα αρωματικό φυτό που είναι πανταχού παρόν σε μαγειρική...