ΧΑΝΙaRT 2023:Έκθεση «Αναμονή στο Μπουντουάρ» της Λαμπρινής Μποβιάτσου

ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΝΤΟΥΑΡ – ΜΙΤΩΣΗ»

PERFORMANCE ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ & ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, ΩΡΑ 14:00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ

ΔΡΟΜΟΝΕΡΟ – ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ – ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ – ΚΡΗΤΗ

ΧΑΝΙΑ.- Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον εορτάζοντας τα 15 ΧΡΟΝΙΑ λειτουργίας του οργανώνει, για την ολοκλήρωση της παρουσίασης της έκθεσης «Αναμονή στο Μπουντουάρ» της Λαμπρινής Μποβιάτσου, τη δυαδική performance «ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΝΤΟΥΑΡ – ΜΙΤΩΣΗ» με συμμετοχή του προσκεκλημένου καλλιτέχνη Αποστόλη Φιλίππου (Γιορ Πέρσοναλ Τζήζας) στη διάδραση της Λαμπρινής Μποβιάτσου με τα ήδη εκτεθειμένα έργα της. Σε αυτήν την περιήγηση – αναζήτηση ο καλλιτέχνης Αποστόλης Φιλίππου έρχεται ως συμβολική μορφή να ενσαρκώσει το άυλο εγώ και το άυλο άλλο.

Η performance «ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΝΤΟΥΑΡ – ΜΙΤΩΣΗ» έχει να κάνει με το μοναδικό και τη δυαδικότητα, το άσπρο και το κόκκινο. Το άσπρο ως αγνότητα και αποτίμηση της ομορφιάς, το κόκκινο ως αγάπη και αίμα. Τα δύο χρώματα συνδιαλέγονται ως ένωση και χωρισμός μαζί. Μαζί ως ένωση. Η μίτωση είναι μια διαδικασία διχοτόμησης του κυτταρικού πυρήνα σε δύο όμοια κύτταρα. Μοιραία όπως στα κύτταρα θα έρθει η στιγμή του διαχωρισμού. Είναι αυτό που περιμένουμε να συμβεί. Το μοναδικό και η δυαδικότητα της δράσης, ίσως να παραπέμπει και στον αρχαίο μύθο του ερμαφρόδιτου. Οι εικαστικοί Λαμπρινή Μποβιάτσου και Αποστόλης Φιλίππου επιτελούν μια δράση στο μπουντουάρ μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι καλλιτέχνες αναφέρουν:

«Ο άνθρωπος είναι λαχτάρα, αναζήτηση “κοινωνίας”. Γι’ αυτό κάθε φορά που συνειδητοποιεί τον εαυτό του τον συνειδητοποιεί ως απουσία του άλλου». (Οκτάβιο Πας, “Ο Λαβύρινθος της Μοναξιάς”).

«Μέσα σ’ ένα δωμάτιο μια γυναίκα, σαν έκθαμβος περιηγητής, σαν αρχαιολόγος του παρελθόντος και του μέλλοντος ξυπνά ανακαλύπτοντας την οικεία ανθρώπινή της κατάσταση. Το δωμάτιο-μπουντουάρ στο οποίο ξυπνά, δεν της είναι όμως ολότελα γνώριμο, ούτε και καθησυχαστικό. Μέσα σε μια άγνωστη συνθήκη, που είναι ο κόσμος, ανακαλύπτει τον εαυτό της και προσεγγίζει το είδωλό της στον καθρέφτη. Εκεί βρίσκεται ο άλλος, ο έξω από το δικό της εγώ; Ή μήπως αυτό που αναζητεί είναι ο εαυτός της πριν από τον διαχωρισμό από την ολότητα του σύμπαντος μέσω της συνείδησης; Ή αναζητεί την αίσθηση της απόλυτης ένωσης που προσφέρει ο έρωτας; Ή την απεριόριστη εγγύτητα εντός της μήτρας της μητέρας που εμπεριέχει, περικλείει, τρέφει και προστατεύει;».

Την έκθεση και διάδραση της Λαμπρινής Μποβιάτσου «Αναμονή στο Μπουντουάρ» με έργα της από τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον επιμελείται η Έφη Μιχάλαρου, που σημειώνει: «Η Λαμπρινή Μποβιάτσου στην ατομική της έκθεση με τίτλο “Αναμονή στο Μπουντουάρ” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, ανασύρει έργα της από τη Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου και σε διάλογο με νέα ευρήματα δημιουργεί το προσωπικό της μπουντουάρ, που ασχολείται με “αυτό” και το “άλλο”, την παρουσία και την απουσία, το υλικό και το άυλο, το αληθινό και το φανταστικό, την ψευδαίσθηση και τη φαντασίωση, τον έρωτα σε όλες τις διαδρομές και σε όλα τα επίπεδα».

Η παρουσίαση της έκθεσης «Αναμονή στο Μπουντουάρ» και των εικαστικών δράσεων γίνονται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος ΧΑΝΙaRT-2023, συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Match More και το Ζεύξις Art Studio με την συμπαράσταση της Dream Idea Machine Art View. Χορηγός μεταφορών ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES. Η έκθεση θα παρουσιάζεται μέχρι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 με ελεύθερη είσοδο ενώ η performance «ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΝΤΟΥΑΡ – ΜΙΤΩΣΗ» είναι η καταληκτική δράση της έκθεσης. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και η παράλληλη ομαδική εικαστική έκθεση «3 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ+», που παρουσιάζεται στις αίθουσές του, θα είναι ανοικτά κάθε Κυριακή από 11:00 έως 19:00, και κάθε μέρα έπειτα από προσυνεννόηση, μέχρι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 .

Τα σχόλια είναι κλειστά.