Χάος με τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων – Χαμένοι στη… «μετάφραση» οι ιδιοκτήτες

Ημερομηνία:

Ένα μικρό κομμάτι γης γίνεται ένας μεγάλος βραχνάς για εκατομμύρια Έλληνες.
Κληρονομιές ή και μια επένδυση που έγινε από πιστούς. Στο ρητό κανείς δεν ζημιώθηκε από ένα κομμάτι γης, τώρα γίνονται βάρος και τις βλέπουν με άλλο μάτι οι ιδιοκτήτες τους.

Τώρα πια άλλοι είναι σε στάση αναμονής, άλλοι σε πανικό ξεριζώνοντας ως και δέντρα, όλοι όμως με αγωνία για το κόστος που τελικά θα φτάσει η νέα τους υποχρέωση για καθαρισμό των οικοπέδων και μάλιστα υπό το βλέμμα μηχανικού.

Ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας στόχο έχει έναν, να μην έχουμε τα φαινόμενα των πυρκαγιών άλλων ετών. H παράταση που δόθηκε στους ιδιοκτήτες για να λάβουν τα μέτρα τους δεν αρκεί, λένε οι ίδιοι.

Σε πολλές περιπτώσεις σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, με ιδιοκτήτες να βάζουν μπουλντόζες στα χωράφια και να τα σαρώνουν όλα. Σε άλλες περιπτώσεις αδιαφορία, η ζήτηση πάντως έφερε ήδη διπλασιασμό των τιμών και των εργατικών.

Σε κάθε περίπτωση για εφέτος ισχύουν μόνο τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας.

Όπου απαιτούνται, πέρα από υπεύθυνη δήλωση και τα χαρτιά των επιστημόνων, αυτά θα πρέπει να κατατεθούν στον Δήμο, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναλάβει και την ομαδική εκπόνηση μελετών με μικρότερο κόστος για τους ιδιοκτήτες. Εναλλακτικά στην πλατφόρμα, για τα ακαθάριστα οικόπεδα, οι δηλώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Την ίδια ώρα βαριά είναι τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες. Αν δεν καταθέσουν έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας:

-0,10€/τ.μ. για χαμηλής επικινδυνότητας
-0,20€/τ.μ. για μεσαίας επικινδυνότητας
-0,30€/τ.μ. για υψηλής επικινδυνότητας
0,40€/τ.μ. για ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας
-Αν έχουν υποβληθεί εκθέσεις χωρίς να εφαρμοστούν έκπτωση 50%

Αν οι ιδιοκτήτες πιστεύουν πως θα μπορέσουν με μια έκθεση για τα μάτια του κόσμου να καταφέρουν να γλιτώσουν το πρόστιμο ξεχνούν πως θα γίνει και αυτοψία. Εδώ αν τα μέτρα πυροπροστασίας δεν έχουν εφαρμοστεί, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ενότητα μέτρων.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τυφλή επί 5 χρόνια ανέκτησε την όρασή...

Για πρώτη φορά στα χρονικά, Ιταλοί γιατροί μεταμόσχευσαν το...

Συντάξεις: Τα σενάρια για ενίσχυση εισοδήματος, επίδομα...

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο παρεμβάσεων για τους συνταξιούχους ενόψει...

Τυφλή επί 5 χρόνια ανέκτησε την όρασή...

Για πρώτη φορά στα χρονικά, Ιταλοί γιατροί μεταμόσχευσαν το...

Συντάξεις: Τα σενάρια για ενίσχυση εισοδήματος, επίδομα...

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο παρεμβάσεων για τους συνταξιούχους ενόψει...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κροατία: Ο χρυσός θησαυρός ναυάγιο που «διηγείται» άγνωστες πτυχές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

Γιατί είναι από σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής του. Αρχαιολογική...

Συντάξεις: Τα σενάρια για ενίσχυση εισοδήματος, επίδομα 400 ευρώ και ελαφρύνσεις στις κρατήσεις

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο παρεμβάσεων για τους συνταξιούχους ενόψει...

Ο αδένας μυστήριο και τι αποκαλύπτει – Το μυστικό της μακροζωίας

Για δεκαετίες ο θύμος αδένας αντιμετωπιζόταν ως ένα όργανο...