Χαράλαμπος Ταϊγανίδης: Τερμάτισε στη Σητεία – Διέσχισε την Κρήτη κολυμπώντας 250 μίλια

Χαράλαμπος Ταϊγανίδης: Τερμάτισε στη Σητεία – Διέσχισε την Κρήτη κολυμπώντας 250 μίλια

Τερμάτισε το απόγευμα της Πέμπτης (9/11)  ο παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στη Σητεία. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο σημείο τερματισμού για να χειροκροτήσει και συγχαρεί τον 42χρονο.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας παραολυμπιονίκης ξεκίνησε το δύσκολο εγχείρημα να κολυμπήσει από το λιμάνι της Σούδας προς την Σητεία, μία απόσταση 250 μιλλίων, σε ανοιχτό πέλαγος, το οποίο ξεκίνησε την 1 Νοεμβρίου από το λιμάνι των Χανίων, στη Σούδα!

Ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης κολύμπησε 250 μίλια σε ανοιχτό πέλαγος για να στηρίξει τον θεσμό των σκύλων-οδηγών Ελλάδος ώστε κάθε τυφλός συμπολίτης μας να αποκτήσει έναν τέτοιο σκύλο και να μπορέσει να βγει από το σπίτι του.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες:

(Τις φωτογραφίες δημοσίευσε η Eric Piveteau στην σελίδα sitia on line στο Facebook)

Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδη

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το χωριό Πολύμυλος του δήμου Ελλησπόντου.  Σύμφωνα με δηλώσεις του η φοβία του για το νερό τον ώθησε να ασχοληθεί με την κολύμβηση προκειμένου να την ξεπεράσει. Το 2003 και αφού έχει διακριθεί ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο, μαθαίνει ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς.

 

Ωστόσο δεν πτοείται και λαμβάνει μέρος και συνεχείς διακρίσεις:

Το 2002 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μέτρα ύπτιο κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Τα προβλήματα όρασης που τον ταλανίζουν το επόμενο έτος τον αναγκάζουν να μεταπηδήσει στην κατηγορία S13.

Την επόμενη χρονιά συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Αθήνα και κατακτά την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πεταλούδα, στα 100 μέτρα ύπτιο, και τη δεύτερη στα 50 μέτρα ύπτιο.

ο 2006 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια. Τα αθλήματα στα οποία κατέκτησε την πρώτη θέση ήταν τα 200 μέτρα μικτή ατομική, τα 200 μέτρα ύπτιο, τα 100 μέτρα πεταλούδα, τα 100 μέτρα ύπτιο, τα 400 μέτρα ελεύθερο και τα 50 μέτρα ελεύθερο. Στα 4 πρώτα μάλιστα κατέρριψε και τα μέχρι τότε παγκόσμια ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ως καλύτερος αθλητής με αναπηρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.  Στους αγώνες αυτούς, κατέκτησε έξι μετάλλια, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρων ελεύθερο, όπου κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρα ύπτιο, όπου και πάλι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, ασημένια στην κατηγορία 100 μέτρα πεταλούδα, στην κατηγορία 200 μέτρα μικτή και στην κατηγορία 50 μέτρα ελεύθερο, καθώς και χάλκινο στα 400 μέτρα ελεύθερο.”

«Θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω και να μοιραστώ μαζί σας τα συναισθήματα μου ,καθώς κολυμπούσα τα 250χιλ από τα Χανιά προς Σητεία… Φτάνοντας στο τέλος αυτού του εγχειρήματος θέλω να σας πω:
Τα τείχη που υψώνετε  γύρω σας για να προστατευτείτε και να μην πληγωθείτε είναι κι αυτά που σας φυλακίζουν πολλές φορές. Στην ζωή μας πρέπει να κάνουμε υπομονή. Η ζωή είναι μαραθώνιος και να βγει ο αγώνας χρειάζεται να εξοπλιστούμε  με υπομονή και να καλλιεργήσουμε την αντοχή μας.
Είμαστε πολύ πιο δυνατοί και ανθεκτικοί  απ’ ότι νομίζουμε. Σε συνθήκες της ζωής μας όπου θα χρειαστούμε δύναμη, εκείνη θα μας  φανερωθεί. Μπορούμε να διαχειριστούμε  και να αντέξουμε ό,τι μας  συμβαίνει στη ζωή, όσο και να μην το πιστεύουμε.. Επενδύστε την ενέργειά σας στο να πιστεύετε στις ικανότητές σας κι όχι στο να τις αμφισβητείτε συνεχώς.

Μην κοιτάτε ποτέ πίσω. Κοιτάτε μόνο μπροστά, εκεί που θέλετε να πάτε. Πίσω να  κοιτάτε  μόνο όταν θέλετε  να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας την απόσταση που έχετε διανύσει προς την εκπλήρωση των στόχων σας και την εξέλιξή σας. Αν θέλετε  να είστε δυνατοί , θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη ζωή σας. Αυτές θα σας κάνουν δυνατό ή θα σας θυμίσουν πως ήδη ήσασταν δυνατοί, απλώς δεν το είχατε συνειδητοποιήσει γιατί δεν είχατε χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύναμη.
«Μην Φοβάστε τίποτε…Τολμήστε το ακατόρθωτο…Το μέλλον είναι μπροστά σας»….
Σας ευχαριστώ για την θετική σας αγάπη που μου στέλνατε όλο αυτό το διάστημα, με τα μηνύματα σας, μου δίνατε κουράγιο και δύναμη σε κάθε χεριά, σε κάθε μέτρο…Ελπίζω όλη αυτή μου η προσπάθεια να σας έδωσε έστω και λίγο την δύναμη να πιστέψετε σε αυτό που φαίνεται «φαινομενικά αδύνατο ότι δεν γίνεται» στο τέλος, τα πάντα μπορούν να γίνουν αρκεί να το πιστέψουμε ,να το θελήσουμε, και να πιστέψουμε στις δύναμης μας που έχουμε μέσα μας»
, ήταν το μήνυμα του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη λίγο πριν καλύψει τα τελευταία χιλιόμετρα της προσπάθειας τους. ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.