Χάρης Μαμουλάκης:Να ενταχθεί το Σκάκι στα σχολεία

Ημερομηνία:

Να ενταχθεί το Σκάκι στα σχολεία

Στη Βουλή η Ερώτηση – πρόταση του Χάρη Μαμουλάκη

Την ένταξη της διδασκαλίας του σκακιού στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» των σχολείων, ζητάει με κοινοβουλευτική παρέμβαση – Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου – και γνωστός σκακιστής – Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Νίκου Φίλη και 23 ακόμη Βουλευτών.

«Το Σκάκι προάγει τη δικαιοσύνη, την ένταξη και τον αμοιβαίο σεβασμό, την ανεκτικότητα και την κατανόηση, ενώ σύμφωνα με σειρά επιστημονικών μελετών, έχει πολλαπλά θετικά οφέλη στις νεαρές ηλικίες βελτιώνοντας τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών έως και 60%» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική του αξία, χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Ρωσία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Βενεζουέλα, η Γεωργία, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Λιβυή, κ.α., έχουν εντάξει τη διδασκαλία του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων, ως κανονικό ή βοηθητικό μάθημα. Θεωρούμε ότι πρέπει και η χώρα μας να προχωρήσει σε αυτό το βήμα και να ενταχθεί το Σκάκι στα σχολεία σε μια από τις επιμέρους θεματικές ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.».

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αποδέχεται ότι το πρόγραμμα διδασκαλίας του σκακιού πληροί τα ψυχοπαιδαγωγικά και διδακτικά κριτήρια ποιότητας και παιδαγωγικής καταλληλότητας και επομένως μπορεί να ενταχθεί στο Δημοτικό Σχολείο. H διδασκαλία του δε, προβλεπόταν να γίνεται από τους ήδη διορισμένους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες και γνωρίζουν σκάκι ή είναι μέλη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας ή τοπικών συλλόγων μέσα από δύο πλαίσια εφαρμογής: Είτε να ενταχθεί στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, είτε στα προγράμματα προαιρετικής ζώνης. Και στις δύο περιπτώσεις η συμμετοχή των μαθητών θα είναι προαιρετική. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα και παρά το ότι έχει θεσμοθετηθεί διδακτική ενότητα με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποιαδήποτε αναφορά στη διδασκαλία του σκακιού, απουσιάζει.

Γι’ αυτό και οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από την Υπουργό Παιδείας σχετικά με το εάν προτίθεται να τροποποιήσει την σχετική απόφαση, έτσι ώστε να ενταχθεί η διδασκαλία του σκακιού σε κάποια από τις επιμέρους θεματικές ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Διακοπές ρεύματος στην Κρήτη την Τρίτη 14...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τρίτη 14 Ιουλίου,...

Ζωνιανά: «Άγρια» επίθεση σε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ...

Ένταση σημειώθηκε στα Ζωνιανά, όταν άγνωστοι φέρεται να επιτέθηκαν...

Διακοπές ρεύματος στην Κρήτη την Τρίτη 14...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τρίτη 14 Ιουλίου,...

Ζωνιανά: «Άγρια» επίθεση σε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ...

Ένταση σημειώθηκε στα Ζωνιανά, όταν άγνωστοι φέρεται να επιτέθηκαν...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η επιστήμη ξέρει γιατί σήμερα νιώθουμε πιο πολύ νοσταλγία από ποτέ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νοσταλγία δεν είναι απλώς...

Tι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ -Πακέτο κοντά στα 2 δισ. και τελική ημερομηνία εκλογών

Εντείνονται οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα...

Διακοπές ρεύματος στην Κρήτη την Τρίτη 14 Ιουλίου – Αναλυτικά οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τρίτη 14 Ιουλίου,...

Γονιμότητα: η ενημέρωση δεν πρέπει να ξεκινά όταν εμφανιστεί το πρόβλημα

Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία υπηρετεί τα τελευταία δέκα χρόνια...