Χάρτινα καλαμάκια: Πόσα λεπτά μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε – Αθώα ή επικίνδυνα;

Χάρτινα καλαμάκια: Πόσα λεπτά μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε – Αθώα ή επικίνδυνα;

Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις τόσο στην υγεία όσο και στο οικοσύστημα και σύμφωνα με δύο έρευνες κρύβονται μέσα στα χάρτινα καλαμάκια.

Ο λόγος για τα αιώνια χημικά PFAS που ευθύνονται μεταξύ άλλων για:

«Επιπλοκές της ανάπτυξης, του αναπαραγωγικού, της παχυσαρκίας και υπάρχουν ενδείξεις για συσχέτιση με καρκίνο του προστάτη», αναφέρει ο καθηγητής Αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Πόσο μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε;

Το πολύ μέχρι 20 λεπτά. Τόσο μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα τα χάρτινα καλαμάκια σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Θωμαΐδη.

«Μετά καταστρέφεται και το ίδιο αν είναι κακής ποιότητας. Θεωρούμε ότι επειδή οι συγκεντρώσεις είναι χαμηλές σε τέτοιον χρόνο χρήσης, δε θα υπάρχει πρόβλημα».

Πριν από 3 χρόνια τα χάρτινα καλαμάκια μπήκαν στη ζωή μας ως οικολογική εναλλακτική των πλαστικών που αποδεδειγμένα έκαναν κακό στο περιβάλλον.

Η νέα αυτή μελέτη του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας όμως έδειξε πως ίσως και αυτά δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται.

«Τα χάρτινα καλαμάκια είχαν πλασαριστεί ως φιλικά προς το περιβάλλον αλλά νέες μελέτες δείχνουν πως τα χημικά που εμπεριέχουν μπορεί να είναι τόσο βλαβερά για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους. Η νέα οδηγία είναι να χρησιμοποιούμε τα μεταλλικά καλαμάκια ή και καθόλου».

Μέχρι την Ανταρκτική τα «αιώνια χημικά»

Ερευνητές στην Ελβετία ανακάλυψαν πως στα 9 από τα 10 καλαμάκια φτιαγμένα από μπαμπού, υπήρχαν PFAS, γνωστά και ως τα αιώνια χημικά και αυτό γιατί αυτές οι τοξικές χημικές ενώσεις είναι απίστευτα ανθεκτικές στο περιβάλλον.

«Ακόμα και αύριο να σταματούσε η χρήση των PFAS, θα χρειαζόμασταν 1 – 2 γενιές για να μειωθεί η συγκέντρωση», αναφέρει ο Γιάννης Κατσογιάννης, πρόεδρος Ελλήνων χημικών.

«Έχουν εντοπιστεί μέχρι και στην Ανταρκτική», προσθέτει ο κ. Θωμαΐδης.

Οι PFAS δεν εντοπίζονται βέβαια μόνο στα χάρτινα καλαμάκια αλλά βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα όπως τα αντικολλητικά τηγάνια και τις τοστιέρες.

Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία, με την προτροπή πάντως «όπου είναι εφικτό να πίνουν τον καφέ χωρίς καλαμάκι».

«Να αποφεύγεται τα χάρτινα καλαμάκια όσο μπορείτε», λένε οι ειδικοί
O Ιωάννης Κατσογιάννης, πρόεδρος Ελλήνων Χημικών, μιλώντας στο LIVE NEWS μίλησε για τις έρευνες που έγιναν σε Αμερική και Βέλγιο και αποκάλυψαν πως υπάρχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στα χάρτινα καλαμάκια. Συγκεκριμένα, σε 39 δείγματα που ελέγχθηκαν στην Αμβέρσα, βρέθηκαν υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που δεν βιοδιασπώνται και μπορούν να περάσουν στη διατροφή μας.

«Αυτό που θα έλεγα εγώ είναι να αλλάζετε τα καλαμάκια συχνά. Όπου είναι εφικτό θα πρέπει να το αποφεύγουμε. Ακόμα και τον καφέ, ας το πίνουμε χωρίς καλαμάκι. Το καλαμάκι απελευθερώνει την ένωση στο ποτό και όλη τη συγκέντρωση την παίρνουμε μέσα μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.