Χειμώνας με «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης – Ανησυχούν οι επιστήμονες

Ημερομηνία:

Χειμώνας με «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης – Ανησυχούν οι επιστήμονες

Παράλληλα την εμφάνισή του έχει κάνει ένα νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων για τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης το χειμώνα που μας έρχεται.

Εκτιμούν ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα αυξηθούν καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και οι πολίτες συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους χωρίς πλέον μέτρα προστασίας.

Η τάση έως τώρα είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ή η νοσηλεία σε απλές κλίνες, ωστόσο οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» ακόμα κρατούν.

«Έχουμε μία αύξηση 8 με 10% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και αυτό φαίνεται σταδιακά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν στη χώρα μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 55.242 κρούσματα κορωνοϊού, έχασαν τη ζωή τους 107 θάνατοι ενώ 74 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Oι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.97 (95% ΔΕ: 0.85 – 1.11).

Από το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες καλούνται από τους ειδικούς να εμβολιαστούν και για τους δύο ιούς.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, προειδοποίησε ότι με την πάροδο του χρόνου φθίνει ο βαθμός προστασίας έναντι της λοίμωξης και συνεπώς όσοι έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί με παλαιότερα σκευάσματα ενδέχεται να μην είναι προστατευμένοι.

Παράλληλα την εμφάνισή του έχει κάνει ένα νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC) προειδοποιεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να κυριαρχήσει και να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων.

Ο δρ Γιώργος Παυλάκης προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι καινούργια στελέχη του ιού καθιστούν δύσκολη την πορεία του κορωνοϊού το χειμώνα, ιδιαίτερα για χώρες όπως την Ελλάδα με γερασμένο πληθυσμό, πολλούς ανεμβολίαστους ή μη κατάλληλα εμβολιασμένους και πολλά κενά στο σύστημα υγείας.

Στην Ελλάδα έφτασαν πάντως τα διπλά self test, που μπορούν να αναγνωρίσουν εάν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό ή γρίπη Α και Β τύπου ή και από τις δύο νόσους ταυτόχρονα.https://www.cnn.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι και πώς μπορούν να...

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε- Οι προϋποθέσεις για τη...

ΠΝΟ: 24ωρη απεργία στις 5/3 με αίτημα...

Η διοίκηση της ΠΝΟ χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως σοβαρή και επικίνδυνη»...

ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι και πώς μπορούν να...

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε- Οι προϋποθέσεις για τη...

ΠΝΟ: 24ωρη απεργία στις 5/3 με αίτημα...

Η διοίκηση της ΠΝΟ χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως σοβαρή και επικίνδυνη»...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης και τα βομβιστικά χτυπήματα που είχε οργανώσει

Ο Αχμάντ Βαχίντι διαδέχεται τον προηγούμενο διοικητή, Μοχάμαντ Πακπούρ,...

Έξαλλος με Ισπανία και Βρετανία ο Τραμπ – «Στο Ιράν σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί»

Για ποιο λόγο είναι ενοχλημένος ο Αμερικανός πρόεδρος με...

ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι και πώς μπορούν να τον εξοφλήσουν σε περισσότερες από 12 δόσεις

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε- Οι προϋποθέσεις για τη...

Υπόθεση Καλλέργη: Στη φυλακή το ζευγάρι για την απάτη άνω του 1 εκατ. ευρώ

Στην προφυλάκιση της 50χρονης μεσίτριας και του 57χρονου συντρόφου...