Chevron: Δεύτερη Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών νότια της Κρήτης 1 και 2

Ημερομηνία:

Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη Chevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, η Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό των ακριβών συντεταγμένων όπου θα παραχωρηθεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2», καθώς και για την επιλογή του είδους της σύμβασης ως «Σύμβασης Μίσθωσης».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα αφορά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Η σημερινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές που υπεβλήθη από την εταιρεία Chevron Balkans Exploration B.V., η οποία πραγματοποιήθηκε με την -από 4/4/2025- Υπουργική Απόφαση.

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ψήφος εμπιστοσύνης από Chevron

Ο Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας την Πέμπτη στο Delphi Economic Forum X και αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα, σημείωσε ότι αποτελεί μία «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης» και μια σημαντική αλλαγή λόγω της γεωπολιτικής διάστασης που ενέχει.

Ο ίδιος μίλησε και για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μέσα από την ενέργεια: «Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελεί δύναμη σταθερότητας, να συνιστά έναν εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει, μέσω της ενέργειας, με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες, ένα πλαίσιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το τέλος Απριλίου, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο διαγωνισμός, με στόχο μέχρι τον Αύγουστο να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και στη συνέχεια πριν το τέλος του έτους να συνεδριάσει σχετικά η Βουλή.

Πηγή: ot.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο:Ομόφωνα εγκρίθηκε ο Ισολογισμός του Δήμου Μαλεβιζίου

Μεν. Μποκέας: « Ο Ισολογισμός αποτυπώνει τη σταθερή και...

Ρέθυμνο:Κλείνει ο κύκλος για το «Εγώ κι...

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε! Ο κύκλος της παράστασης που...

Ηράκλειο:Ομόφωνα εγκρίθηκε ο Ισολογισμός του Δήμου Μαλεβιζίου

Μεν. Μποκέας: « Ο Ισολογισμός αποτυπώνει τη σταθερή και...

Ρέθυμνο:Κλείνει ο κύκλος για το «Εγώ κι...

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε! Ο κύκλος της παράστασης που...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Ομόφωνα εγκρίθηκε ο Ισολογισμός του Δήμου Μαλεβιζίου

Μεν. Μποκέας: « Ο Ισολογισμός αποτυπώνει τη σταθερή και...

Ρέθυμνο:Κλείνει ο κύκλος για το «Εγώ κι Εσύ» – 4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ παραστάσεις

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε! Ο κύκλος της παράστασης που...

Φοιτητική αλληλεγγύη στην πράξη: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χανίων & Σύλλογος «Ορίζοντας» ενώνουν δυνάμεις

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά φιλανθρωπικών και κοινωνικών...

Εξαγωγές: Ποιες είναι οι κυριότερες αγορές για τα κρητικά προϊόντα

Ιδιαίτερα σημαντική άνοδο κατέγραψαν σε ποσότητα οι εξαγωγές κρητικών...