Χρ. Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκε νέα δόση πρώτης αρωγής προς πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις της Κρήτης

Συνολικά έχουν διατεθεί 907.000 ευρώ σε 188 δικαιούχους

Καταβλήθηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 η ενίσχυση πρώτης αρωγής προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου στην Κρήτη. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 227.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 48 δικαιούχων. Οι εν λόγω πληρωμές αφορούν επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση πρώτης αρωγής κατά τη δεύτερη φάση της σχετικής διαδικασίας, η οποία διήρκεσε από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την εκδήλωση των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στους Δήμους Σητείας και Μαλεβιζίου στις 15 Οκτωβρίου 2022 ενεργοποιήθηκε για τις Δημοτικές Ενότητες Σητείας και Γαζίου αντίστοιχα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανήλθε σε 1.000 ευρώ για μικρό εύρος ζημιάς, 3.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 6.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υποβολής αιτήσεων, 141 επιχειρήσεις έλαβαν 680.000 ευρώ.
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε σχετικά: «Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, το Υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε 227.000 ευρώ σε 48 δικαιούχους. Αν αθροίσουμε σε αυτό το ποσό και το αντίστοιχο που διατέθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σχετικής διαδικασίας (680.000 ευρώ σε 141 επιχειρήσεις), προκύπτει ότι έχουν διατεθεί συνολικά 907.000 ευρώ σε 188 πληγείσες επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι κρίθηκε αναγκαίο να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα arogi.gov.gr, διότι διαπιστώθηκε πως αρκετές επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών δεν είχαν υποβάλει αίτημα στην πλατφόρμα κατά την πρώτη φάση ενεργοποίησής της. Έτσι, η πλατφόρμα άνοιξε και πάλι από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους οι επιχειρηματίες που δεν το έπραξαν κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου».

Τα σχόλια είναι κλειστά.