Deutsche Welle: «Θα γίνει η Γαύδος δεύτερη Λαμπεντούζα;»

Ημερομηνία:

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, από την αρχή του 2024, έχουν φτάσει στη Γαύδο σχεδόν όλοι όσοι μετανάστες είχαν φτάσει στο νησί ολόκληρο το 2023, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

«Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην ΕΕ», παρατηρεί ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.

Μόνο χθες την Παρασκευή (23/2), όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε νότια της Κρήτης, ένα ακόμη σκάφος με 85 επιβαίνοντες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου, εντοπίστηκε ακόμα ένα σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 25 μετανάστες, στην παραλία της Τρυπητής στην Γαύδο.

«Ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Έβρο, τώρα αυξάνεται ο αριθμός των διακινητών που φέρνουν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική προς τη Γαύδο και την Κρήτη», παρατηρεί ο Χέλερ.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι πέρυσι σε Γαύδο και Κρήτη έφτασαν συνολικά 617 μετανάστες. Κατά τις επτά πρώτες εβδομάδες του 2024 έχουν έρθει ήδη 612.

Ο Χέλερ προσθέτει ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, η αύξηση οφείλεται σε δύο παράγοντες: «Πρώτον, η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο Αιγαίο και τον Έβρο, ενώ και η Τουρκία λαμβάνει τον τελευταίο καιρό επίσης πιο δραστικά μέτρα κατά των διακινητών.

» Και δεύτερον, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει υιοθετήσει και αυτή αυστηρότερη στάση απέναντι στους παράνομους μετανάστες».

Όπως εξηγεί ο Γερμανός δημοσιογράφος, «οι ελληνικές Αρχές παρατηρούν και μία ακόμη ανησυχητική τάση: Αν και παλαιότερα οι διακινητές επεδίωκαν να ταξιδέψουν σε ήρεμα νερά, τώρα επιλέγουν συνειδητά πολύ συχνότερα διαδρομές όπου υπάρχει κακοκαιρία. Επειδή έτσι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να τους εντοπίσει η Ακτοφυλακή και να τους στείλει πίσω.

» Η νέα αυτή συνθήκη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους 120 κατοίκους της Γαύδου.

» Διότι το μικρό νησί δεν έχει ούτε την υποδομή για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών, ούτε και τον απαραίτητο αριθμό ανθρώπων που να μπορούν να περιθάλψουν τους μετανάστες.

» Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γαύδο ζουν από τους παραθεριστές που επισκέπτονται το νησί κατά τους θερινούς μήνες.

» Γι’ αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία πως το νησί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία δεύτερη Λαμπεντούζα, δηλαδή σε ένα μικρό νησί όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, με αποτέλεσμα να πληγεί έτσι ο τουρισμός», καταλήγει ο Γκερντ Χέλερ.https://creta24.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα σε διάφορες...

Σύλληψη -2- ημεδαπών για κατά περίπτωση παραβάσεις Νόμου...

Χανιά:Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης, στο πλαίσιο της...

Η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος» σε...

Συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα σε διάφορες...

Σύλληψη -2- ημεδαπών για κατά περίπτωση παραβάσεις Νόμου...

Χανιά:Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης, στο πλαίσιο της...

Η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος» σε...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης

Σύλληψη -2- ημεδαπών για κατά περίπτωση παραβάσεις Νόμου...

Χανιά:Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης, στο πλαίσιο της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος» σε...

Χανιά:Επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού

« Χαράγματα Μνήμης» Επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την...

Χανιά:Παζάρι «Ανταλλαγής» Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών από τη ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ),

στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλεκτρονικών Αποβλήτων (International E-Waste...