Δευτεραθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων η Ελλάδα για 6 μήνες

Ημερομηνία:

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Στο 3,2% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, παραμένοντας για 7ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης η οποία κινήθηκε στο 2,4% κατά μέσο όρο. Ακόμη, σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «ανέβηκε» κατά 0,9 της μονάδας.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας κατατάσσεται 7η σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη σε επίπεδο ευρωζώνης και 2η σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων (σταθερά πίσω από την Μάλτα για 6 μήνες – Η Ελλάδα ήταν 1η τον Οκτώβριο).

Όπως προκύπτει ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 5,3% (από 5,4% τον Μάρτιο), πίσω από 5,9% της Μάλτας (από 6,2% τον Μάρτιο) και χειρότερα από το 4,8% (4,4% τον Μάρτιο) της Ισπανίας. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από 1η Μαρτίου δεν απέδωσαν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.

Οι υπόλοιπες χώρες
Από εκεί και πέρα, στην ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,6% τον Απρίλιο, σταθερός επίσης σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Έναν χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 8,1%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Δανία (0,5%) και τη Φινλανδία (0,6%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,2%), το Βέλγιο (4,9%) και την Κροατία (4,7%). Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε οκτώ.

Τον Απρίλιο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,64 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,55 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,23 π.μ.) και την ενέργεια (-0,04 π.μ.).

Πηγή: ΟΤhttps://www.in.gr/author/gagouridis/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό:...

Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό περιλαμβάνουν ένα...

ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ...

Οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν σήμερα, Μ. Τρίτη 7 Απριλίου. Ο Υπουργός...

Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό:...

Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό περιλαμβάνουν ένα...

ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ...

Οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν σήμερα, Μ. Τρίτη 7 Απριλίου. Ο Υπουργός...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό: Βάλτε φόρο στα άδεια σπίτια, χτίστε κοινωνικές κατοικίες

Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό περιλαμβάνουν ένα...

Ελλάδα–Κύπρος: Επιτυχής συνεργασία σε διακρατικά εργαστήρια πολιτικής προστασίας

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ACT4ALL». Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και...

«Στις 20:00 θα συμβεί»: Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν για επίθεση που «δεν έχει ξαναδεί»

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει τελεσίγραφο που λήγει σήμερα...