Διάκριση για την ελληνική κουζίνα – Δεύτερη καλύτερη στον κόσμο

Στις κορυφαίες προτιμήσεις ανθρώπων από όλο τον πλανήτη η ελληνική κουζίνα. Τα πιο δημοφιλή πιάτα και οι προτάσεις.

Διάκριση για την ελληνική κουζίνα – Δεύτερη καλύτερη στον κόσμο

Μια ακόμα φορά που η Ελλάδα διακρίνεται για τις γεύσεις της. Η ελληνική κουζίνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης του ιστότοπου Tasteatlas.

Ο ιστότοπος Tasteatlas διαμορφώνει τη λίστα του βάσει ψηφοφορίας του κόσμου για τα συστατικά, τα πιάτα και τα ροφήματα. Και, όπως φαίνεται από τη δεύτερη θέση της κατάταξης στην παγκόσμια λίστα, οι τουρίστες ψηφίζουν ελληνικά.

Στην πρώτη θέση ψηφίστηκε η γειτονική Ιταλία, με την Ελλάδα να κατατάσσεται δεύτερη και η Ισπανία τρίτη. Η νότια Ευρώπη φαίνεται να έχει βρει το μυστικό της γαστρονομίας, κάτι που επιβεβαιώνεται έμπρακτα από τους τουρίστες.

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας Tasteatlas ξεχωρίζουν το ελαιόλαδο Καλαμάτας, τα φυστίκια Αιγίνης, τα ροδάκινα Νάουσας, το σαγανάκι και τον ντάκο.

Ανάμεσα στα μαγαζιά που έχουν ξεχωρίσει όσοι έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας βρίσκονται το Πεσκέσι στο Ηράκλειο, το Αντικριστό στα Χανιά, οι Λουκουμάδες Κτιστάκη στην Αθήνα και το Χαρούπι στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν οι γευστικές προτάσεις από Ιαπωνία, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τα τουρκικά πιάτα να καταλαμβάνουν την έβδομη θέση.

Η χρυσή δεκάδα

1. Ιταλία

2. Ελλάδα

3. Ισπανία

4. Ιαπωνία

5. Ινδία

6. Μεξικό

7. Τουρκία

8. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

9. Γαλλία

10. Περού

Στα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα να δοκιμάσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις του Tasteatlas, το σουβλάκι καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με τα καλαμάκια να ακολουθούν στενά στη δεύτερη και τον μουσακά να παίρνει το «χάλκινο μετάλλιο» γεύσης.

Τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα

1. Σουβλάκι

2. Καλαμάκι

3. Μουσακάς

4. Χωριάτικη Σαλάτα

5. Τζατζίκι

6. Σπανακόπιτα

7. Παστίτσιο

8. Ραβανί

9. Γεμιστά

10. Πασχαλινά κουλουράκια

11. Χόρτα

12. Μύδια

Η ελληνική κουζίνα

Στη σύγχρονη ελληνική μαγειρική χρησιμοποιούνται ευρέως το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το κρασί, το κρέας, τα λαχανικά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά.

Σημαντική παράμετρος της εγχώριας γαστρονομίας και κουλτούρας είναι οι μεζέδες, ποικιλία από διάφορα μικρά γεύματα. Συνήθως σερβίρονται με κρασί, ούζο ή τσίπουρο σε μεζεδοπωλεία, ουζερί και τσιπουράδικα, καθώς και σε επισκέπτες που μπορεί να φιλοξενεί κάποιος στο σπίτι του.

Η ελληνική κουζίνα χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακή, ενώ έχει και ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Λεβάντες (τμήμα της Μέσης Ανατολής).

Άλλα σημαντικά τροφικά προϊόντα είναι οι ελιές, οι ντομάτες, το τυρί, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, οι πιπεριές, μυρωδικά, το γιαούρτι και ο χυμός λεμονιού, ενώ θέση στο τραπέζι κατέχει σχεδόν πάντα και το ψωμί.

Σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά γλυκά, κύρια χαρακτηριστικά τους είναι οι ξηροί καρποί και το μέλι, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και διάφορα φρούτα κυρίως για τα λεγόμενα γλυκά του κουταλιού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.