Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βυθού από την Αριάδνη Interconnection (video)

Ημερομηνία:

Έναν περίπου χρόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την εμβληματική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική από την Αριάδνη Interconnection, οι έρευνες βυθού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τους αναδόχους των καλωδιακών τμημάτων ­-την ιταλική Prysmian και τη νορβηγική Nexans.

Η χαρτογράφηση του βυθού είναι μια ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία –ιδίως στο Αιγαίο όπου το βάθος της όδευσης αγγίζει έως και τα 1.200 – 1.300. Το γεγονός αυτό τοποθετεί τη «μεγάλη διασύνδεση» της Κρήτης στην κορυφαία τριάδα των διασυνδέσεων με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης παγκοσμίως.

Με τη βοήθεια state-of-the-art τεχνολογιών εντοπίζεται η βέλτιστη –από τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς- όδευση για τα υποβρύχια καλώδια μήκους μέτρων, συλλέγοντας πληροφορίες για τη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα. Στόχος είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες του βυθού, φυσικές και ιστορικές, όπως οι μεγάλες κλίσεις του βυθού αλλά και ευρήματα όπως ναυάγια ή νάρκες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος έχει μήκος 335 μέτρα και αποτελεί μέρος της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα αποδεσμεύσει οριστικά την Κρήτη από τη ρυπογόνο τοπική ηλεκτροπαραγωγή το 2023 που αναμένεται να ολοκληρωθεί. Τα οφέλη για τους κατοίκους και όλους τους πολίτες της χώρας είναι σπουδαία, αφού οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ το 2024, το πλήρες έτος λειτουργίας της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ τον...

Η νέα ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα ώστε να ψηφιστεί...

Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ολόκληρη η Κρήτη...

Σε κατηγορία κινδύνου 3, δηλαδή σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης...

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ τον...

Η νέα ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα ώστε να ψηφιστεί...

Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ολόκληρη η Κρήτη...

Σε κατηγορία κινδύνου 3, δηλαδή σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η Ελλάδα στις φλόγες: 33 συλλήψεις για εμπρησμό τις τελευταίες πέντε ημέρες

Οι 30 υποθέσεις αφορά σε αμέλεια και τρεις σε...

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 6.000 ευρώ τον χρόνο

Η νέα ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα ώστε να ψηφιστεί...

Τραγική ειρωνεία στα Βίλια: Εθελοντής έσωζε σπίτια ενώ το δικό του γινόταν στάχτη [βίντεο]

Συγκλονίζει το δράμα εθελοντή δασοπυροσβέστη στα Βίλια, ο οποίος...