Die Welt: Η Ελλάδα κυρίαρχη των ωκεανών – Πάνω από 100 δισ. δολάρια η αξία των Ελλήνων εφοπλιστών

Ημερομηνία:

«Σύμφωνα με την “Top 10 λίστα ιδιοκτησίας πλοίων” / “Top 10 Ship Owning List” των μεγάλων εθνών της ναυτιλίας, η οποία δημοσιεύεται από την εταιρεία Vesselsvalue του Λονδίνου και βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», η αξία των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών ξεπερνά για πρώτη φορά το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται γενικώς για την πρώτη φορά που μια χώρα διαθέτει τόσο μεγάλης αξίας φορτηγά πλοία. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αύξησαν για άλλη μια φορά το ποσό της αξίας των πλοίων τους κατά 5,5 δισ. δολάρια (4,8 δισ. ευρώ).

Η διαφορά με τις επόμενες χώρες Ιαπωνία και Κίνα ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 10%.

«Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν σταμάτησαν ποτέ να αναζητούν ευκαιρίες στη ναυτιλιακή αγορά, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας τους» λέει ο Court Smith, αναλυτής της Value Vessels. Και (οι Έλληνες εφοπλιστές) έχουν διαίσθηση για τις τάσεις: Πέρυσι επένδυσαν 9 δισ. δολάρια για συμφωνίες δεξαμενόπλοιων που μπορούν να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Αυτός ο ναυτιλιακός τομέας θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία τα επόμενα χρόνια, εάν οι χώρες παραγωγής όπως οι ΗΠΑ και τα Αραβικά Εμιράτα αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) όπως ανακοινώθηκε.

Οι ναυλώσεις δεξαμενοπλοίων για LNG έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Και καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν διαθέτει όπως η Ελλάδα δεξαμενόπλοια LNG αξίας αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων», όπως σημειώνει η «Welt».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αγροτικές επιδοτήσεις 2026: Ποιοι μπορούν πλέον να...

Διευρύνονται οι επαγγελματικές κατηγορίες που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις...

Το Καλλιμάρμαρο λάμπει ξανά – Συνεχίζονται οι...

Όλα τα έργα στο Καλλιμάρμαρο γίνονται χάρη στη χορηγία...

Αγροτικές επιδοτήσεις 2026: Ποιοι μπορούν πλέον να...

Διευρύνονται οι επαγγελματικές κατηγορίες που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις...

Το Καλλιμάρμαρο λάμπει ξανά – Συνεχίζονται οι...

Όλα τα έργα στο Καλλιμάρμαρο γίνονται χάρη στη χορηγία...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αγροτικές επιδοτήσεις 2026: Ποιοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν αιτήσεις για τους παραγωγούς

Διευρύνονται οι επαγγελματικές κατηγορίες που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις...

Νέο «μάτι» σε καταθέσεις, κάρτες και εισοδήματα από την ΑΑΔΕ, πώς θα προβλέπει ποιοι πρέπει να ελεγχθούν

Πιάνει δουλεία η Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων...

Συναγερμός σε ολόκληρη την Κρήτη: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη

Σε αυξημένη επιφυλακή τίθεται ολόκληρη η Κρήτη την Τετάρτη...