Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Τελετή Μνήμης στη Στοά «Μακάσι»

Ημερομηνία:

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη εκπροσώπησε τον Δήμο Ηρακλείου στην καθιερωμένη Τελετή Μνήμης για τους ανθρώπους που φυλακίστηκαν στη Στοά Μακάσι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουνίου.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά:
«Η αυξανόμενη αντιστασιακή δράση των Κρητών μέσα στην Κατοχή, προκαλούσε σειρά ωμοτήτων από τους Γερμανούς εισβολείς. Τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1943, οι κατακτητές συνέλαβαν ως ομήρους περίπου 300 Ηρακλειώτες και τους φυλάκισαν στην Στοά «Μακάσι», στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Οι όμηροι αυτοί οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Τον επόμενο χρόνο (από τις 30 Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου 1944), μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, οι Γερμανοί συνέλαβαν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη (Ελληνορθόδοξους και Ελληνοεβραίους) και τους οδήγησαν στην Στοά «Μακάσι».
Κατά την μεταφορά τους από τους κατακτητές, με το πλοίο «Δαναΐς», προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως, την 8η προς 9η Ιουνίου 1944, το πλοίο βυθίστηκε, με αποτέλεσμα τον πνιγμό όλων των κρατουμένων.

Τιμούμε την θυσία των ανθρώπων που φυλακίστηκαν στην Στοά «Μακάσι». Ο ιστορικός αυτός χώρος, θα αποτελεί πάντα τόπο Μνήμης για την αντιστασιακή δράση και τα μαρτύρια των Κρητικών, κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λευτέρης Αυγενάκης από το Αρκαλοχώρι: «Οι ενεργειακές...

Στην πανελλαδική εκδήλωση για την Ημέρα Ενεργειακών Κοινοτήτων 2026...

Στις εκδηλώσεις τιμής για τους Απόστρατους της...

«Τους ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη υπηρεσία τους προς την...

Λευτέρης Αυγενάκης από το Αρκαλοχώρι: «Οι ενεργειακές...

Στην πανελλαδική εκδήλωση για την Ημέρα Ενεργειακών Κοινοτήτων 2026...

Στις εκδηλώσεις τιμής για τους Απόστρατους της...

«Τους ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη υπηρεσία τους προς την...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Έξι χρόνια gov.gr: Πάνω από 560 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος για πολίτες, επιχειρήσεις και Δημόσιο

Το gov.gr καταγράφει λιγότερη γραφειοκρατία, 19 εκατ. λιγότερες μετακινήσεις...

Θα κλείσει και πάλι ο ΒΟΑΚ για την απομάκρυνση επισφαλών βραχωδών όγκων

Από τον ΑΚΤΟΡΑ ανακοινώνεται ότι εξαιτίας έκτακτων γεωτεχνικών συνθηκών...

Η Χαμάς ετοίμαζε επίθεση στην Ελλάδα – Οι πληροφορίες για τους στόχους

H σύλληψη του 37χρονου Παλαιστίνιου, φερόμενου μέλους της Χαμάς,...

100 ημέρες πολέμου στον Κόλπο που γονάτισε την παγκόσμια οικονομία

Οι 100 μέρες που άλλαξαν τον Κόλπο. Ενα άλλο Ιράν...