Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Τελετή Μνήμης στη Στοά «Μακάσι»

Ημερομηνία:

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη εκπροσώπησε τον Δήμο Ηρακλείου στην καθιερωμένη Τελετή Μνήμης για τους ανθρώπους που φυλακίστηκαν στη Στοά Μακάσι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουνίου.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά:
«Η αυξανόμενη αντιστασιακή δράση των Κρητών μέσα στην Κατοχή, προκαλούσε σειρά ωμοτήτων από τους Γερμανούς εισβολείς. Τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1943, οι κατακτητές συνέλαβαν ως ομήρους περίπου 300 Ηρακλειώτες και τους φυλάκισαν στην Στοά «Μακάσι», στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Οι όμηροι αυτοί οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Τον επόμενο χρόνο (από τις 30 Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου 1944), μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, οι Γερμανοί συνέλαβαν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη (Ελληνορθόδοξους και Ελληνοεβραίους) και τους οδήγησαν στην Στοά «Μακάσι».
Κατά την μεταφορά τους από τους κατακτητές, με το πλοίο «Δαναΐς», προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως, την 8η προς 9η Ιουνίου 1944, το πλοίο βυθίστηκε, με αποτέλεσμα τον πνιγμό όλων των κρατουμένων.

Τιμούμε την θυσία των ανθρώπων που φυλακίστηκαν στην Στοά «Μακάσι». Ο ιστορικός αυτός χώρος, θα αποτελεί πάντα τόπο Μνήμης για την αντιστασιακή δράση και τα μαρτύρια των Κρητικών, κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Βούτες: Οι άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση...

Τα αποτελέσματα της δεύτερης σύσκεψης της Ομάδας Εργασίας και...

Κώστας Λουπασάκης: Ιδιαίτερα επιμελής η συντήρηση των...

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη και σύσταση ομάδας εργασίας από τον...

Βούτες: Οι άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση...

Τα αποτελέσματα της δεύτερης σύσκεψης της Ομάδας Εργασίας και...

Κώστας Λουπασάκης: Ιδιαίτερα επιμελής η συντήρηση των...

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη και σύσταση ομάδας εργασίας από τον...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η πρώτη αναγνώριση αποζημίωσης από το Δημόσιο για παρενέργεια εμβολιασμού κατά της Covid-19

Πρόκειται για ασθενή ο οποίος προσβλήθηκε από το σπάνιο...

Επιστρέφει κανονικά στα καθήκοντα του ο γνωστός γυναικολόγος, τον οποίο είχε παύσει ο υπουργός

Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής...

Λίπος στην κοιλιά: Ο «ένοχος» και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Είναι κοινό μυστικό ότι η περίμετρος της μέσης… απλώνει...

Ένωσε Κρήτη και Μακεδόνες η γιορτή του Αγίου Νικήτα στις Σέρρες

Ξεχωριστή αίσθηση από τις αναφορές του προεξάρχοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης...