Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Τελετή Μνήμης στη Στοά «Μακάσι»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη εκπροσώπησε τον Δήμο Ηρακλείου στην καθιερωμένη Τελετή Μνήμης για τους ανθρώπους που φυλακίστηκαν στη Στοά Μακάσι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουνίου.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά:
«Η αυξανόμενη αντιστασιακή δράση των Κρητών μέσα στην Κατοχή, προκαλούσε σειρά ωμοτήτων από τους Γερμανούς εισβολείς. Τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1943, οι κατακτητές συνέλαβαν ως ομήρους περίπου 300 Ηρακλειώτες και τους φυλάκισαν στην Στοά «Μακάσι», στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Οι όμηροι αυτοί οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Τον επόμενο χρόνο (από τις 30 Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου 1944), μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, οι Γερμανοί συνέλαβαν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη (Ελληνορθόδοξους και Ελληνοεβραίους) και τους οδήγησαν στην Στοά «Μακάσι».
Κατά την μεταφορά τους από τους κατακτητές, με το πλοίο «Δαναΐς», προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως, την 8η προς 9η Ιουνίου 1944, το πλοίο βυθίστηκε, με αποτέλεσμα τον πνιγμό όλων των κρατουμένων.

Τιμούμε την θυσία των ανθρώπων που φυλακίστηκαν στην Στοά «Μακάσι». Ο ιστορικός αυτός χώρος, θα αποτελεί πάντα τόπο Μνήμης για την αντιστασιακή δράση και τα μαρτύρια των Κρητικών, κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής».

Τα σχόλια είναι κλειστά.