Δημήτρης Ανθούσης:Το νερό νεράκι για τους δημότες του Πλατανιά με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΒΑ

Μετά την αύξηση των δημοτικών τελών του Δήμου Πλατανιά για το 2024 ήρθε, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., νέα αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΒΑ. Έτσι μετακυλίεται ξανά στις πλάτες όλων όσων ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά τα βάρη του ενεργειακού κόστους και οι συνέπειες της διαχείρισης από τη Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης και τη Δημοτική Αρχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιοχές, όπως οι Βουκολιές, όπου ενώ τόσα χρόνια έπιναν… λασπόνερο, τώρα έρχονται νέες αυξήσεις στην ύδρευση, όπως και στο νερό άρδευσης: 0,25 από 0,18. Αντίστοιχα και στην άρδευση στη Δημοτική Ενότητα Μουσούρων: από 0,11 σε 0,25.

Όσον αφορά το πόσιμο νερό θεσπίζονται δύο μικρές κλίμακες τιμολόγησης για κατανάλωση έως και 15 κυβικά! Αυτό είναι το… τυράκι! Πόσα νοικοκυριά, όμως, καταναλώνουν έως 15 κυβικά; Κι έρχεται η… φάκα, στη μέση -λογική και αναμενόμενη- κατανάλωση μιας οικογένειας το τρίμηνο: από 31 έως 60 κυβικά, όπου η τιμή αυξάνεται κατά 0,10 το κυβικό.

Την ίδια ώρα, με την απόφαση που πάρθηκε, καταργείται η τιμολόγηση αποχέτευσης στα ξενοδοχεία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, με κλιμάκωση ανά αστέρι και κλίνη, με αποτέλεσμα να ελαφρύνονται τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία.

Ας θυμηθούμε για ποια ΔΕΥΑΒΑ μιλάμε:

Μιλάμε για την ίδια ΔΕΥΑΒΑ, η οποία εξαιτίας των επιλογών των Διοικήσεών της, έχει αποτύχει και αποδέχεται να διαχειρίζεται το κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό μέσα από σχήματα Α.Ε. με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς και να μην αντιμετωπίζει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε ύδρευση – άρδευση και τα νέα δεδομένα, αλλά και τα συνεχή προβλήματα που ζητούν λύσεις.

Μιλάμε για την ίδια ΔΕΥΑΒΑ, η οποία από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2021, αντί να προχωρήσει στον «εξορθολογισμό»( ελαφρύνσεις ) των τιμολογίων της Δημοτικής Επιχείρησης, διατηρούσε… 17 διαφορετικά τιμολόγια, τα οποία ίσχυαν από την εποχή των τεσσάρων πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων, οι οποίοι συνενώθηκαν το 2010 δημιουργώντας το νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Πλατανιά.

Μιλάμε για την ίδια ΔΕΥΑΒΑ, για την οποία αναφέρεται σε μελέτη, που έκανε η ίδια η Δημοτική Επιχείρηση, ότι: α. τα σημεία υδροληψίας, «είναι διάσπαρτα, με διαφορετική ποιότητα και επάρκεια νερού και με διαφορετικού τύπου αντλιοστάσια» και β. «υπάρχουν επιμέρους διαφορετικά δίκτυα σε διάφορους οικισμούς και περιοχές, αρκετά από αυτά πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα συνεχείς αστοχίες και βλάβες. Επιπλέον, πολλά χιλιόμετρα δικτύου διατρέχουν αγροτικές περιοχές εκτός σχεδίου με άγνωστες διαρροές και τυχόν παράνομες συνδέσεις».

Μιλάμε για την ίδια ΔΕΥΑΒΑ, για την οποία στην ίδια μελέτη, που έκανε η ίδια η Δημοτική Επιχείρηση, επισημαίνεται ότι «τα αποτελέσματα της λειτουργίας της ΔΕΥΑΒΑ σε όλες τις χρήσεις είναι ζημιογόνα, με τάση μεγέθυνσης της ζημιάς. Από ζημία -1.205.867,66€ το έτος 2019 καταλήγουν σε ζημία -1.586.628,39€ το έτος 2028». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα η ΔΕΥΑΒΑ έλαβε απόφαση να προχωρήσει σε δανεισμό.

Μιλάμε για την ίδια ΔΕΥΑΒΑ, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην αφαίρεση ρολογιών ύδρευσης, ακόμα και από κατοικίες, για οφειλές ακόμα και λίγων εκατοντάδων ευρώ, σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση και η πανδημία είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες οικογένειες. Ενενήντα επτά (97) είναι τα ρολόγια που έχουν οφειλές πάνω από 2.000 ευρώ, τη στιγμή που υπάρχουν οφειλές άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Μιλάμε για την ίδια ΔΕΥΑΒΑ, η οποία εξισώνει τους μεγαλοοφειλέτες, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για τους οποίους η Δημοτική Επιχείρηση δεν έκανε απολύτως τίποτα επί μία δεκαετία προκειμένου να εισπράξει τις οφειλές τους, που τελικά, σε αρκετές περιπτώσεις, έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη, με τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όχι επειδή είναι μπαταχτσήδες, αλλά επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να είναι συνεπείς, εξαιτίας των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Μιλάμε για την ίδια ΔΕΥΑΒΑ, η οποία «θυμήθηκε» να καθιερώσει Κοινωνικό Τιμολόγιο το… 2021, μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και έντονης οικονομικής κρίσης σε μία συνεδρίαση που έγινε διά περιφοράς, δηλαδή χωρίς κανένα διάλογο! Ένα Κοινωνικό Τιμολόγιο στο οποίο έχουν ενταχθεί μόλις 350 ρολόγια και που κρίνουμε ότι δεν είναι επαρκές και γι’ αυτό, ως «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», προτείναμε, αλλά δεν εισακουστήκαμε: απαλλαγή για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΚΕΑ, δικαιούχους Κοινωνικού Παντοπωλείου και 50% μείωση σε αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και φτηνό νερό για την πρώτη κατοικία. Όπως επίσης, καμία διακοπή παροχής σε πρώτη κατοικία, καμία οικογένεια να μη μένει χωρίς νερό.

Μιλάμε για την ίδια ΔΕΥΑΒΑ, η οποία δεν ακολούθησε τον δρόμο για διαρκή προστασία και ορθολογική διαχείριση του νερού, που είναι ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους εμπορευματοποίησης κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι συνεπείς καταναλωτές κι εκείνοι που συνειδητά δεν πληρώνουν με την ανοχή των Διοικήσεων της ΔΕΥΑΒΑ και φυσικά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πλατανιά.

Γνωριζόμαστε λοιπόν καλά με τη ΔΕΥΑΒΑ, που στην πράξη μετακυλίει βάρη στις πλάτες των πολλών, όπως γνωρίζουμε καλά ότι η Δημοτική Επιχείρηση δεν στηρίχθηκε με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται για το δημόσιο κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό. Για φτηνό και ποιοτικό νερό για όλους όσουν ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»

Ανθούσης Δημήτριος

Κουμάκη Αλεξία

Μαριανάκης Στυλιανός

Τα σχόλια είναι κλειστά.