Δήμος Αγίου Νικολάου:Αναθεώρηση αρχαιολογικών ζωνών στο Καλό Χωριό

Συνάντηση Δημάρχου Αγίου Νικολάου με την προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΣ

Συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου (ΕΦΑΛΑΣ) κ. Χρύσα Σοφιανού, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός,(16/3), με σκοπό να δρομολογηθούν οι οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με το θέμα αναθεώρησης των αρχαιολογικών ζωνών στο Καλό Χωριό.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Μαρτίου, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και εκπροσώπους της κοινότητας του Καλού Χωριού, συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον Γ.Γ του Υπουργείου κ. Γ. Διδασκάλου και τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη, όπου συμφωνήθηκε ν΄ αποσταλεί έγγραφο με οδηγίες προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, προκειμένου να διενεργηθεί σχετική έρευνα από αρχαιολόγους στην περιοχή – εργασία η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Τοπικών Κοινωνιών των Νήσων.
Αναφερόμενος στην παραπάνω συνάντηση ο κ. Ζερβός, δήλωσε ότι υπήρξε εκτενής συζήτηση – δεδομένης της πολιτικής βούλησης – προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα, ενώ το ζήτημα που εκκρεμεί και για το λόγο αυτό ζήτησε την συμβολή της κ. Σοφιανού, αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η απαραίτητη επιφανειακή έρευνα για να προχωρήσει στην συνέχεια εξ αρχής, ο επανακαθορισμός των αρχαιολογικών ζωνών το συντομότερο δυνατόν, προσπάθεια στην οποία αναμένεται να συμβάλλει και ο δήμος, δεδομένου ότι έχει εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότηση.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου ενημέρωσε επίσης την κ. Σοφιανού για την διασφάλιση της χρηματοδότησης (επόμενη πενταετία) με το ποσό των 35.000 ευρώ ετησίως, δέσμευση που είχε αναλάβει η υπουργός πολιτισμού κατά την επίσκεψη της στον Άγιο Νικόλαο ( 4/8/22), ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της νήσου Σπιναλόγκας, καθώς και για την αντιμετώπιση ζημιών στο κομμάτι του φωτισμού.
Πρόκειται για ένα θέμα – όπως υποστήριξε ο ίδιος – που ασφαλώς “λύνει τα χέρια” της υπηρεσίας, που μέχρι σήμερα στερείτο πόρων για ν΄ αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα.
Να σημειώσουμε ότι αναμένεται επίσης η έγκριση από την αρχαιολογία, για την κατασκευή μικρού οικίσκου στο νεκροταφείο της Αγίας Μαρίνας, σημείο όπου θα ποντιστεί το υποβρύχιο καλώδιο για τον ηλεκτροφωτισμό της Σπιναλόγκας.
Η κ. Σοφιανού ενημερώθηκε επίσης από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου για το θέμα της λειτουργίας των παραλιών : Σισίου – Χιόνας (Αλυκές Ελούντας).
Ιδιαίτερα για την περιοχή του Σισίου (παραλία Μπούφος) όπως έγινε γνωστό έχουν ανακύψει ζητήματα με την διαχείριση του χώρου και την παράνομη – όπως επισημάνθηκε – ρευματοδότηση από τη ΔΕΗ.
“Τα ζητήματα αυτά, τόνισε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, θα πρέπει ν΄ αντιμετωπιστούν, όπως εξ άλλου ζητά το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας και πιθανότατα στο εξής να διαχειριστεί η ΔΑΕΑΝ, την εξαιρετική αυτή παραλία και να την αποδώσει οργανωμένη στους ντόπιους και στους επισκέπτες της περιοχής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.