Δήμος Χερσονήσου:Υπεγράφη η σύμβαση για εμβληματικά έργα διαχείρησης λυμάτων και απορριμάτων

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Σέγκος : Δέσμη έργων με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημα, την οικονομία και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν εμβληματικά έργα διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων στο Δήμο Χερσονήσου συνολικού προϋπολογισμού 12. 000.000 ευρώ.
Πρόκειται για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Ιλύος στον χώρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου και του έργου αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου σηματοδοτούν μία νέα εποχή με οραματικές παρεμβάσεις που απαντούν στις ανάγκες των σύγχρονων πόλεων με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
Μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων (7.247.900 ευρώ για τα έργα της ΔΕΥΑΧ και 4.792.586 ευρώ για το Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύος) από πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σήμερα υπεγράφη η σύμβαση για την υλοποίηση αυτών των σημαντικών και καινοτόμων project στο Δήμο Χερσονήσου.
Στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου Γιώργου Χειρακάκη και των Αντιδημάρχων Κώστα Αναστασάκη, Μανόλη Ανυφαντάκη, Κώστα Ζαχαριουδάκη και Μανόλη Καλαϊτζάκη, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος σημείωσε : «Δήμος Χερσονήσου, ΔΕΥΑΧ και ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας υλοποιούμε δέσμη μέτρων με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημα, την οικονομία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του τόπου. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων και των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα κι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, όχι μόνο για το Δήμο Χερσονήσου, όχι για τη χώρα ολόκληρη αλλά και για την Ευρώπη. Εκτός από το μακροπρόθεσμο στόχο της μείωσης της ποσότητας των αστικών απορριμμάτων, δίνουμε έμφαση στην υιοθέτηση πολιτικών ορθολογικής διαχείρισης και στην κατασκευή μεγάλων έργων που θα έχουν κομβικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».
Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύος
Το Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύος σχεδιάζεται για ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 2.700 τόνων της βιολογικής ιλύος που παράγεται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Μαλίων, Χερσονήσου, Αρκαλοχωρίου και μελλοντικά των οικισμών Καρτερού, Κοκκίνη Χάνι και Βαθειανού Κάμπου.
Θα κατασκευαστεί στον χώρο του υφιστάμενου και εν λειτουργία ΧΥΤΑ Χερσονήσου. Θα καταλαμβάνει περίπου 4 στρέμματα και θα περιλαμβάνει μονάδα ηλιακής ξήρανσης και μονάδα αεριοποίησης. Από το Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων θα παράγεται ποσότητα αδρανούς τέφρας ίση με περίπου 150 τόνους ετησίως.

Αναβάθμιση και αξιοποίηση ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΧ
Πρόκειται για παρεμβάσεις αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου.
Ο συνολικό προϋπολογισμός των έργων είναι 7.247.900 ευρώ και αφορούν σε παρεμβάσεις εγκατάστασης “smart” εξοπλισμού και την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση προσφέροντας σημαντική «ανάσα» στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα λειψυδρίας και υποβάθμισης υδροφόρου ορίζοντα.
Επίσης προβλέπονται έργα αξιοποίησης ΑΠΕ και νέα συστήματα διαχείρισης λυμάτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.