Δήμος Γόρτυνας:Δήλωση Δημάρχου, Λευτέρη Κοκολάκη, σχετικά με καταγγελία για την ποιότητα του νερού της Βαγιονιάς

«Σχετικά με καταγγελία που δημοσιεύτηκε σε τοπική ιστοσελίδα και αφορά στην ποιότητα του νερού της γεώτρησης της Βαγιονιάς και καθώς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραπλανεί την κοινή γνώμη για θέματα που αφορούν στην δημόσια υγεία, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Το νερό της γεώτρησης της Βαγιονιάς, που καταλήγει στην δεξαμενή της κοινότητας, είναι άριστης ποιότητας, όπως προκύπτει από το πιστοποιητικό ανάλυσης με κωδικό 287.129 και ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 2023, που αφορά σε δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Η συγκεκριμένη γεώτρηση, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, συνδέθηκε στο δίκτυο ύδρευσης τον Αύγουστο του 2023. Προκαλεί, επομένως, ερωτηματικά η επίκληση, από τον καταγγέλλοντα, στοιχείων του Νοεμβρίου 2021, που αφορούσαν μετρήσεις σε στάσιμο και προφανώς επιβαρυμένο νερό, καθώς τότε η γεώτρηση είχε μόλις ανορυχθεί και δεν χρησιμοποιούνταν.

Έκτοτε, ακολούθησαν αναλυτικοί έλεγχοι και μετρήσεις, βάσει των οποίων χορηγήθηκε στον Δήμο Γόρτυνας άδεια χρήσης του νερού από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Αρ. Πρωτ. 743, 14-4-2022, ΑΔΑ: ΨΦΣΩΟΡ1Θ-ΩΝΣ).

Είναι, επομένως, ξεκάθαρο ότι το νερό της γεώτρησης της Βαγιονιάς είναι εξαιρετικής ποιότητας και ότι η χρήση του δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία, όπως ψευδώς υποστηρίζει (συμπτωματικά, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές) ο εν λόγω κύριος.

Επειδή κανείς δεν δικαιούται να παραπληροφορεί και να αναστατώνει μια ολόκληρη κοινότητα για τόσο σοβαρά θέματα, που άπτονται της δημόσιας υγείας, ο εν λόγω κύριος, εφόσον δεν ανακαλέσει, θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να δώσει εξηγήσεις στην Δικαιοσύνη.

Επισημαίνεται ότι η ποιότητα του νερού στις κοινότητες του Δήμου ελέγχεται διαρκώς, με τακτικές μετρήσεις, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Τις επόμενες ημέρες, θα γίνει νέα δειγματοληψία και έλεγχος της ποιότητας του νερού της Βαγιονιάς».

Λευτέρης Κοκολάκης – Δήμαρχος Γόρτυνας

Τα σχόλια είναι κλειστά.