Δήμος Ηρακλείου: Απειλείται με “κατάρρευση” αν φύγουν οι 650 συμβασιούχοι

Δήμος Ηρακλείου: Απειλείται με “κατάρρευση” αν φύγουν οι 650 συμβασιούχοι

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο Δήμος Ηρακλείου, εν όψει της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει 650 συμβασιούχοι προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας τους. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική, το πλήγμα στη Λότζια θα είναι βαρύτατο, αφού θα αποδιοργανωθούν πλήρως δεκάδες δημοτικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα στο Δήμο Ηρακλείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από την υπηρεσία καθαριότητας οι συμβασιούχοι είναι 206 άτομα, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες ειδικότητες, όπως οδηγοί και συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές οι οποίοι εάν φύγουν, αποδυναμώνεται πλήρως η υπηρεσία που θα έχει αντικειμενική δυσκολία ακόμα και στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες όπως την πολεοδομία, το πράσινο, την τεχνική και την οικονομική υπηρεσία στην οποία οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 33 άτομα και οι συμβασιούχοι 28. Όπως προκύπτει, οι συμβασιούχοι είναι εργαζόμενοι που έπιασαν δουλειά μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έγιναν σε διαφορετικούς χρόνους και συγκεκριμένα το 2015 και το 2019.

Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να παρατείνουν την παραμονή τους στις εργασίες τους μέσα από αναβολές που κέρδισαν με δικαστικές προσφυγές που κατέθεσαν που έχουν πάρει παράταση να συζητηθούν στο σύνολο τους την ερχόμενη Παρασκευή 24 του μήνα.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο που σύσσωμο αποφάσισε να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων, να συμβάλλει νομικά με κάθε τρόπο την προσπάθεια τους να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους, γνωρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος Ηρακλείου θα καταρρεύσει. Όπως είναι γνωστό ήδη η Λότζια έχει αποδυναμωθεί δραματικά από προσωπικό αφού συνολικά 85 εργαζόμενοι έφυγαν από το Δήμο Ηρακλείου μέσω της κινητικότητας και μεταφέρθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς θα συμβεί στο Δήμο, εάν χάσει και τους 650 συμβασιούχους που στελεχώνουν τόσο κρίσιμα πόστα και στις πλάτες του στηρίζεται όλη η παραγωγική λειτουργία του Δήμου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τους συμβασιούχους που παραμένουν με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα στις θέσεις τους δεν αφορά μόνο τη Λότζια, αλλά όλους τους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, φτάνουν τους 1.200 οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και όπως όλοι παραδέχονται, εάν χάσουν τη δουλειά τους θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν αυτό συμβεί τώρα, τα πράγματα θα είναι χωρίς υπερβολή δραματικά, ακριβώς επειδή εάν προκηρυχθούν εκλογές, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα προκύψει τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα στην αυτοδιοίκηση που θα βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.