Δήμος Πλατανιά:“Ανοιχτός” για το κοινό ο Ιερός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) Επισκοπής

Ημερομηνία:

“Ανοιχτός” για το κοινό ο Ιερός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) Επισκοπής, στον Δήμο Πλατανιά.

Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει ότι σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, τοποθετήθηκε και φέτος υπάλληλος της, στον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου ( Ροτόντα) στην Επισκοπή Κολυμπαρίου.

Ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για το κοινό καθημερινά από τις 9:30 έως και τις 16:30, από Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης), έως και αρχές Νοεμβρίου 2025.

Ο Ιδιόμορφος Παλαιοχριστιανικός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου- Βαπτιστήριο του 6ου αιώνα μ.χ., κτίστηκε σε επικλινές έδαφος έξω από τον οικισμό Κάτω Επισκοπή Κισσάμου του Δήμου Πλατανιά.

Πρόκειται για Περίκεντρο, Ορθογώνιο Κτίσμα, που αναπτύσσεται γύρω από μεγάλο, βαθμιδωτό εξωτερικά και μαστοειδή εσωτερικά τρούλο.

Ο ναός κοσμείτε από ψηφιδωτά δάπεδα με διάκοσμο από φολίδες, κληματίδες, κισσόφυλλα, ψάρια και πλαίσιο από τεμνόμενα ημικύκλια, που χρονολογούνται στο β’ μισό του 6ου αιώνα, εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκε ολόκληρο το συγκρότημα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο τοιχογραφικός διάκοσμος που διασώζεται αποσπασματικά σε τέσσερα, ή πέντε στρώματα. Από αυτά, το αρχικό με την παράσταση της Ανάληψης και Αγίων σε στηθάρια στον τρούλο, του Ευαγγελιστή Ματθαίου στο νάρθηκα, του Αγίου Γεωργίου με αφιερωτή στο νότιο παστοφόριο και αρχαγγέλου στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του Ιερού, χρονολογούνται κατά τον 7ο αιώνα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο...

Στα αγροτικά μπλόκα πέρασαν τα Χριστούγεννα αγρότες και κτηνοτρόφοι,...

Δολοφονία Ελένης Παπαδοπούλου: Το «σχέδιο τριών σταδίων»...

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της 87χρονης Ελένης...

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο...

Στα αγροτικά μπλόκα πέρασαν τα Χριστούγεννα αγρότες και κτηνοτρόφοι,...

Δολοφονία Ελένης Παπαδοπούλου: Το «σχέδιο τριών σταδίων»...

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της 87χρονης Ελένης...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πρωτοχρονιά με κρύο, νοτιάδες και βροχές – Πότε αναμένεται το «κύμα ψύχους»

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν. Με αρκετό κρύο θα μπει η...

Τέλος στις «ύποπτες» διαθήκες σε γηροκομεία – Η ανατροπή που θωρακίζει τους ηλικιωμένους

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρουσίασε τη μεγαλύτερη...

Βαρδούσια: Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές για την τραγωδία – Αναμένεται το πόρισμα της νεκροψίας

Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η δύσκολη επιχείρηση ανάσυρσης...

Η μετανάστευση στην Ευρώπη αλλάζει – Πώς θα διαμορφωθούν οι τάσεις το επόμενο έτος

Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο για...