Δήμος Ρεθύμνης:Την αναγκαιότητα αποψίλωσης και καθαρισμού των αγροτοδασικών ιδιοκτησιών

Ημερομηνία:

Η Υπηρεσία Καθαριότητας – Αστικού Περιβάλλοντος & Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Λελεδάκης, ενημερώνουν τους συμπολίτες – ιδιοκτήτες οικοπέδων ότι πρέπει να προβούν σε αποψίλωση και καθαρισμό των οικοπέδων τους διότι λόγω της αυξημένης βλάστησης και της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας, ελοχεύεται κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση προκύπτει από την πυροσβεστική διάταξη 4/2012 (ΦΕΚ 1346/τ.Β΄/25-4-2012) και το άρ.94 παρ.26 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/τα Α΄/7-6-2010), όπου προβλέπεται επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων από την Πυροσβεστική Αρχή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών με τον ισχύοντα Νόμο (αρ.94 παρ.1 περ.26 εδάφ. β του Ν.3852/2010).

Ειδικότερα, σε βάρος όσων δεν συμμορφώνονται, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου, βεβαιώνεται σε βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης, ισχύουν τα εξής :
«Οι κύριοι, νομείς ή κάτοχοι οικοπέδων, ιδιωτικών ακάλυπτων χώρων, μη κατοικημένων, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κτισμάτων κ.τ.λ. που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως ή εντός οριοθετημένων ή μη οικισμών και σε ακτίνα 100,00 μ. από τα όριά τους είναι υποχρεωμένοι με ευθύνη και δαπάνη τους::

• Να φροντίζουν για την καθαριότητα, την αποψίλωση και απεντόμωση των χώρων αυτών, ακόμη και εάν τα απόβλητα προέρχονται από τρίτους, ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς και η αισθητική υποβάθμιση του τοπίου

• Να περιφράξουν τους χώρους αυτούς ώστε να αποτρέψουν τη μετατροπή τους σε χώρο παράνομης απόρριψης κάθε είδους στερεών αποβλήτων. Ειδικότερα για χώρους με κλίση προς την πλευρά δρόμου οφείλουν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε τα νερά της βροχής να μην παρασέρνουν πέτρες και χώματα προς το πεζοδρόμιο ή το οδόστρωμα.
• Να φροντίζουν το κλάδεμα και την απομάκρυνση των κλαδοκάθαρων σε περίπτωση που εμποδίζεται η ορατότητα και η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Η Δ/νση Καθαριότητας με έγγραφη όχληση προς τον κύριο, νομέα ή κάτοχο του ακινήτου απαιτεί συμμόρφωση με τα παραπάνω εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
Μη συμμόρφωση στη διάταξη αυτή, επισύρει πρόστιμο 300 €»

Παρακαλούνται οι συμπολίτες να συνεργαστούν στην κοινή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και των ιδιοκτησιών τους και να ανταποκριθούν στα μέτρα αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών ώστε να μην βρεθεί η Υπηρεσία στη δυσάρεστη θέση να προβεί στην, προβλεπόμενη από το Νόμο, επιβολή προστίμου.
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Διονύσης Φιλιώτης: Μια διαδρομή 62 χρόνων στο...

Την πολυετή προσφορά και την ουσιαστική συμβολή του στον...

Λαμπρή λιτανεία των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και...

28 Οκτωβρίου 2026 Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός και πάνδημη λιτανεία στους...

Διονύσης Φιλιώτης: Μια διαδρομή 62 χρόνων στο...

Την πολυετή προσφορά και την ουσιαστική συμβολή του στον...

Λαμπρή λιτανεία των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και...

28 Οκτωβρίου 2026 Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός και πάνδημη λιτανεία στους...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συνεργασία Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου με το Αστικό ΚΤΕΛ για την οδική ασφάλεια

Συνεργασία Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου με το Αστικό ΚΤΕΛ...

Στην παράδοση του πρώτου τμήματος του νέου ΒΟΑΚ παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Μανώλης Μενεγάκης: Θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών στην αξιοποίηση...

Λαμπρή λιτανεία των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και της Παναγίας Σουμελά στο Ρέθυμνο

28 Οκτωβρίου 2026 Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός και πάνδημη λιτανεία στους...