Δροσιά: Το χωριό του Ρεθύμνου που έχει παράδοση το ψητό γουρουνόπουλο

Ημερομηνία:

Απόδραση στο ρεθυμνιώτικο χωριό που λέγεται και Γενί Γκαβέ για γουρουνόπουλο στα κάρβουνα, γαλακτομπούρεκο με ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα και μπακλαβά.

Γενί Γκαβέ σημαίνει στα τουρκικά Νέο Καφενείο, και το όνομα αυτό προέκυψε επί Τουρκοκρατίας, όταν ένας Τούρκος έχτισε εκεί το χάνι του για να εξυπηρετεί τους διερχομένους από τον δρόμο που συνέδεε την ανατολική με τη δυτική Κρήτη. Αργότερα το χωριό ονομάστηκε Δροσιά και με τα χρόνια υιοθετήθηκε το έθιμο του ψητού γουρουνόπουλου που το περνούν μισάδι από τη σούβλα και το ψήνουν στα κάρβουνα. Η προέλευση του εθίμου δεν είναι ξεκάθαρη, όμως πιθανολογείται ότι στο συγκεκριμένο χωριό, λόγω Τουρκοκρατίας, οι ταβερνιάρηδες επέλεγαν να ψήνουν χοιρινό, ειδάλλως τα αρνιά θα τους τα έκλεβαν οι Τούρκοι.

Τις Κυριακές στη Δροσιά γίνεται το αδιαχώρητο

Ιδιοκτήτης της ταβέρνας Πλάτανος, ο Τάκης Σωπασής με την οικογένειά του

Σπεσιαλιτέ το γουρουνόπουλο στα κάρβουνα
Σήμερα στη Δροσιά λειτουργούν τρεις ταβέρνες που ειδικεύονται στο ψητό γουρουνόπουλο: του Φλουρή (Τ/28340-71.202), του Τζαγκάρη (Τ/28340-71.434) και ο Πλάτανος (Τ/28340-71.060). Κάθε Κυριακή επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς εκεί συρρέουν τόσο οι Ρεθυμνιώτες και οι Ηρακλειώτες, όσο και κόσμος από τα γύρω χωριά.

Καθίσαμε στην οικογενειακή ταβέρνα Πλάτανος του Τάκη Σωπασή, που άνοιξε το 1998 και, όπως και οι άλλες δύο, έχει σπεσιαλιτέ της το γουρουνόπουλο στα κάρβουνα. Άψογα μαγειρεμένο, με μια πέτσα αφρό, πεντατράγανη και κριτσανιστή, καλοαλατισμένη και με ψαχνό υποδειγματικά χυμώδες. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει η διαδρομή. Συνοδεύστε το με πατάτες κυδωνάτες, είτε στο τηγάνι είτε ψητές στον φούρνο, με κρητική σαλάτα ή με ντάκο και συμπληρωματικά ζητήστε και αρνάκι ψητό.

Πλάι μας η οθωμανική Βρύση του Χαελαλή του 19ου αιώνα και ένας πελώριος πλάτανος που προσφέρει τη σκιά του εδώ και πάνω από μία χιλιετία, όπως ισχυρίζονται οι ντόπιοι.

Η οθωμανική Βρύση του Χαελαλή του 19ου αιώνα
Λίγα μέτρα πιο δίπλα από την ταβέρνα, βρίσκεται ο οικογενειακός φούρνος των Σωπασήδων, που τον λειτουργεί ο αδερφός του Τάκη, ο Δημήτρης, και φτιάχνει νόστιμα παξιμάδια κριθαρένια, σταρένια, σικάλεως και με γλυκάνισο, για να πάρουμε μαζί.

Στον Καινούριο Καφενέ του Χρήστου Φλουρή και του αδερφού του Θωμά, φτιάχνουν καθημερινά τα δικά τους γλυκά

Γαλακτομπούρεκο με αιγοπρόβειο γάλα
Ακριβώς απέναντι, στον Καινούριο Καφενέ (Τ/28340-71.470), τα αδέρφια Χρήστος και Θωμάς Φλουρής λειτουργούν το κατάστημά τους από το 2019 και κάνουν δικά τους γλυκά σε μια ωραία ποικιλία, εκ των οποίων τις εντυπώσεις κλέβουν τα σιροπιαστά. Το απαλό γαλακτομπούρεκο το φτιάχνουν με ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα από την περιοχή τους κι έχει μπιρμπιλωτή κρέμα, καρυκευμένη με ολίγον ξύσμα λεμονιού, ενώ κι ο μπακλαβάς τους είναι βουτυρένιος, πλούσιος και νόστιμος, και τον κάνουν με ανάμεικτα φυστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα και καρύδια ντόπια.https://www.gastronomos.gr/author/nikoleta-makryonitoy/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

H Eορτή του Αγίου Αποστόλου Σίλα στην...

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΛΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 29...

Συνάντηση ΚΕΠΕΑ Αγίου Βασιλείου με την Αντιπεριφερειάρχη...

Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ρεθύμνης, κα Μαρία...

H Eορτή του Αγίου Αποστόλου Σίλα στην...

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΛΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 29...

Συνάντηση ΚΕΠΕΑ Αγίου Βασιλείου με την Αντιπεριφερειάρχη...

Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ρεθύμνης, κα Μαρία...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Κλείνει ο Άγιος Μηνάς – Ξεκινούν εργασίες αναστήλωσης

Τελευταία λειτουργία σήμερα Κυριακή 3 Αυγούστου στον Ιερό Μητροπολιτικό...

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Αλέξη Καλοκαιρινού: Στο επίκεντρο η απένταξη του χρέους του ΠΣΚΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλέξη Καλοκαιρινού: «Καλημέρα και καλό μήνα!...