Ε.Καϊλή: H Toυρκία επιτίθεται σε μετανάστες, να ενισχυθεί η παρουσία της Frontex στα σύνορα και να στηριχθεί οικονομικά η Ελλάδα”

Ερώτηση προς την Επιτροπή με αφορμή το βίντεο που δείχνει την τουρκική ακτοφυλακή να ασκεί βία σε μετανάστες, εμποδίζοντας τους να φθάσουν στις ακτές της Τουρκία, κατέθεσε την Δευτέρα (10/10) η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Εύα Καϊλή.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, το βίντεο παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και αποτελεί απόδειξη της παραβίασης του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας από την πλευρά της γείτονος χώρας.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει την παρουσία της Frontex, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια των ανθρώπων στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Παράλληλα, ζητά να στηριχθεί οικονομικά η χώρα μας, η οποία επωμίζεται το βάρος και την ευθύνη της προστασίας των συνόρων της ΕΕ.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασης της, υπογραμμίζει την επιτακτικότητα τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τα ευρωπαϊκά σύνορα, καλώντας την Κομισιόν να αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες για την επιτήρηση των συμφωνηθέντων.
Η παρέμβαση της Αντιπροέδρου, Εύας Καϊλή, έρχεται σε μία περίοδο τεταμένη όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Τούρκο Πρόεδρο να κλιμακώνει καθημερινά την ακραία ρητορική του κατά της πατρίδας μας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή:

Θέμα: “Αποκαλυπτικό βίντεο δείχνει την τουρκική ακτοφυλακή να επιτίθεται σε μετανάστες”

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει αξιωματικούς της τουρκικής ακτοφυλακής να ασκούν βία κατά μεταναστών εμποδίζοντας τη βάρκα τους να φθάσει στις τουρκικές ακτές. Το βίντεο παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και αποτελεί απόδειξη της παραβίασης του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας από την Τουρκία.
Ως εκ τούτου, μετά τις αποκαλύψεις του βίντεο, θα ήθελα να ρωτήσω την Επιτροπή:

1. Θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της Frontex, ώστε να
διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων στα σύνορα της ΕΕ;

2. Θα εξέταζε η Επιτροπή περαιτέρω δράσεις για την παρακολούθηση της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στα σύνορα της ΕΕ;

3. Ποια οικονομική στήριξη θα δοθεί στην Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ;

Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Aνάληψη από την Εύα Καϊλή του φακέλου InvestEU

Μετά το Σχέδιο Γιούνκερ, την υπογραφή της Εύας Καϊλή θα έχει και το InvestEU καθώς ανατέθηκε στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Τεχνολογίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το επενδυτικό «πακέτο-μαμούθ» των 650 δις Ευρώ.

Το InvestEU είναι το μεγάλο επενδυτικό πακέτο που θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ. Αθροιστικά τα δύο πακέτα επενδύσεις μοχλεύουν κεφάλαια της τάξης του 1 τρις 150 δις ευρώ. Η Εύα Καϊλή, στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, ήταν πρωτεργάτης στον σχεδιασμό και των δύο πακέτων με εξαιρετική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τροποποιητική διαδικασία του Σχεδίου Γιούνκερ, η Ελλάδα ήταν 13η στην απορρόφηση των επενδυτικών κεφαλαίων, που μέχρι εκείνη τη στιγμή απορροφούσε κυρίως η Γερμανία η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ μετά της αλλαγές που επέτυχε στη διαπραγμάτευση η Εύα Καϊλή, η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη σε απορροφησιμότητα, με τις χώρες της περιφέρειας να λαμβάνουν εξίσου σημαντικά κεφάλαια για τις υποδομές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους.

Η συμμετοχή της Εύας Καϊλή στον σχεδιασμό και του InvestEU κατά το παρελθόν έτος ήταν καταλυτική, αλλάζοντας ουσιαστικά τον αρχικό ορίζοντα της νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής, και ενισχύοντας τη θέση των μικρών περιφερειακών κρατών στη διεκδίκηση ζωτικών κεφαλαίων σε τέσσερις τομείς επενδύσεων: (α) τις υποδομές, (β) τη καινοτομία, (γ) τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και (δ) τα έργα κοινωνικής επίδρασης. Σε αναγνώριση της δουλειάς αυτής ανατέθηκε στην Εύα Καϊλή η διεξαγωγή και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΕΚ, στη διαδικασία των Τριλόγων με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την ανάθεση του φακέλου η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δήλωσε: «Το InvestEU αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάπτυξής και θέσεων εργασίας της Ένωσης και συνιστά χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας να προχωρήσει σε βασικά έργα πνοής στο επίπεδο των υποδομών που έχει ανάγκη, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και την προώθηση της καινοτομίας. Με την επιτυχημένη συνταγή και την εμπειρία του Σχεδίου Γιούνκερ πριν δύο χρόνια, πάμε να κλείσουμε άλλη μία μεγάλη διαπραγμάτευση για της χώρες που χρειάζονται κεφάλαια, δουλειές και ανάπτυξη περισσότερο από ποτέ. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη νομή κεφαλαίων από τα 500 δις για τη περίοδο 2015-2020 και πρέπει να πετύχουμε το ίδιο με τα 650 δις που ακολουθούν για τη περίοδο 2021-2027. Όπως και στη περίπτωση του σχεδίου Γιούνκερ, έτσι και τώρα με το InvestEU, είμαστε με την ομάδα μου στη διάθεση κάθε επιχείρησης, δήμου ή περιφέρειας που έχει ανάγκη ανάπτυξης και έργων υποδομής. Συνεχίζουμε την καλή δουλειά για την χώρα μας και την Ευρώπη στη πρώτη γραμμή των κορυφαίων διαπραγματεύσεων τη Ένωσης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.