«Ε. Σχοιναράκη: Το Ηράκλειο αξίζει εξωστρέφεια, με τον Πολιτισμό πρωταγωνιστή.»

Η υποψήφια Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, συνοδευόμενη από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», πραγματοποίησε επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Κνωσσού.

Η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη συνομίλησε με υπαλλήλους του Αρχαιολογικού χώρου, άκουσε τα ζητήματα που της έθεσαν και αντάλλαξε μαζί τους ιδέες και προτάσεις αναφορικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ο Δήμος Ηρακλείου σε θέματα προβολής του Πολιτισμού. Επίσης, μίλησε με ξένους επισκέπτες, οι οποίοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον Μινωικό Πολιτισμό.

Η επικεφαλής του συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει»ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Ηράκλειο έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες που οφείλουν να μας θυμίζουν καθημερινά από πού προερχόμαστε. Αξίζει να γίνουμε όλες και όλοι πρεσβευτές του Πολιτισμού μας. Το Ηράκλειο πρέπει να ενισχύσει το ιστορικό και πολιτιστικό του αποτύπωμα τόσο για τους κατοίκους του όσο και για τους επισκέπτες.»

Η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη υπογράμμισε πως, ως νέα Δημοτική Αρχή, θα υλοποιήσει μακροπρόθεσμη Πολιτιστική Πολιτική για το Ηράκλειο που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, στην προώθηση και στην ενίσχυση δομών για πολιτιστικές δραστηριότητες, με σύγχρονο τρόπο.

Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και ανάπτυξης για την Πολιτιστική Πολιτική που, ως νέα Δημοτική Αρχή, θα κληθεί να υλοποιήσει, σύμφωνα με τους παρακάτω άξονες:

Την ανάδειξη του ανακτόρου της Κνωσσού ως μνημείο Πολιτιστικής και Ιστορικής σημασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ανάδειξη των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων και ενίσχυση των χρήσεων για τους κατοίκους του Ηρακλείου, πάντα με σεβασμό προς την πολιτιστική αξία του χώρου.
Την προστασία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Μηνά και την ψηφιακή προβολή των ιστορικών κειμηλίων του.
Την προβολή και προώθηση της ιστορικότητας της Αγ. Αικατερίνης που αποτελεί τον πυρήνα του Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Ηράκλειο.
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάδειξη της Παλαιά Πόλης του Ηρακλείου, με στόχο την παρέμβαση και τη διάσωση των παραδοσιακών κτηρίων.
Τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ηρακλείου, έτσι ώστε να αναδειχθεί η πόλη ως Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Την επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων που εμποδίζουν την άμεση υλοποίηση έργων που εκτελούνται από εθνικούς πόρους και την άμεση εφαρμογή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για στήριξη του Πολιτισμού.
Ενεργή εμπλοκή όλων των φορέων για την αποτελεσματικότερη προβολή των πολιτιστικών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού.
Δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας που θα προβάλλουν τους αρχαιολογικούς χώρους του Ηρακλείου.
Δημιουργία Ενιαίου φορέα Σύνδεσης προβολής προγραμμάτων μεταξύ Τουριστικού και Πολιτιστικού τομέα.
Συνεργασία με το ΙΤΕ για τη χρήση νέων τεχνολογιών και δημιουργία διαδραστικού ψηφιακού περιεχομένου για την προβολή των θησαυρών του Μινωικού Πολιτισμού.
Δημιουργία Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθετηρίου για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προβολής της στο εξωτερικό. Η δημιουργία του αποθετηρίου περιλαμβάνει: ψηφιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος, δημιουργία πολιτιστικού ψηφιακού περιεχομένου, δημιουργία υποδομών εύκολης πρόσβασης στο ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιεχόμενο, δημιουργία συστημάτων διανομής – προβολής του πολιτιστικού αποθέματος, δημιουργία πολιτιστικών πόρταλ, “ψηφιακή” καλλιτεχνική δημιουργία, “ψηφιακή” τέχνη, εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία, εικονικά μουσεία και αίθουσες τέχνης.
Ανάδειξη του Πολιτιστικού Κέντρου Οίνου και Πνεύματος στο Βενεράτο, που αυτή τη στιγμή παραμένει ανενεργό, σε Ακαδημία Κρασιού και Λαδιού, με στόχο το Κέντρο να μετατραπεί σε πόλο έλξης τοπικής γευσιγνωσίας και κρητικής παράδοσης. Σε συνδυασμό με τη Μονή Παλιανής μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την ενδοχώρα.

14. Πολιτισμός και Παιδιά:

Συνεργασία νέων καλλιτεχνών για την ενίσχυση της τοπικής
πολιτιστικής ταυτότητας σε νέα παιδιά και τη διαμόρφωση
κοινής πολιτιστικής παιδείας.

15. Πολιτισμός και Αθλητισμός με στόχο:

Την καταπολέμηση της βίας με παράλληλη ενίσχυση
δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών από τον Δήμο Ηρακλείου,
συνδυάζοντας την αθλητική με την πνευματική
δραστηριότητα.

16. Δημιουργία οάσεων Πολιτισμού και Τουρισμού στην
ενδοχώρα:

Αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας στις δημοτικές
ενότητες. Ανάδειξη του Βυζαντινού πολιτισμού μέσω
δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών και ενιαίου δικτύου
μνημείων, όπως η Μονή Γοργολαΐνη, το Κάστρο Νικηφόρου
Φωκά που είναι το πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο της
Κρήτης, καθώς και όλες οι διάσπαρτες Βυζαντινές εκκλησίες
του Δήμου.

Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» πιστεύει ότι ο Πολιτισμός θα πρέπει να αποτελεί βασικό άξονα εξωστρέφειας για τον Δήμο Ηρακλείου και ότι θα πρέπει όλες και όλοι να τον στηρίξουμε για την ενίσχυση του πολιτιστικού αποτυπώματος της πόλης μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.