ECDC – «Όχι» σε τρίτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό

Ημερομηνία:

Τα στοιχεία που προέκυψαν από νέα τεχνική μελέτη για την αναγκαιότητα χορήγησης μιας τρίτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του ECDC, επιπλέον δόσεις θα πρέπει να λάβουν τα άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.

Επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά

Τα στοιχεία που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) είναι επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ/ΕΟΧ άνω των 18 ετών χρόνια δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος.

Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των επιλέξιμων ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον προτεινόμενο εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο ECDC αναφέρει ότι, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19.

Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Από τον ECDC επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενισχυτικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια επιπλέον δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων των οποίων οι αρχικές αποκρίσεις στον εμβολιασμό ήταν χαμηλές.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης εμβολίου θα πρέπει ήδη να εξετάζεται. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι τρόφιμοι κέντρων μακροχρόνιας περίθαλψης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Το σπάσιμο των μπότηδων: Η ηχηρή Ανάσταση,...

Πλήθος συγκεντρώθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην πλατεία...

Στα ύψη η ζήτηση για μαγειρίτσα –...

Από την αρχή της εβδομάδας οι μάγειρες ετοιμάζουν μαγειρίτσα...

Το σπάσιμο των μπότηδων: Η ηχηρή Ανάσταση,...

Πλήθος συγκεντρώθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην πλατεία...

Στα ύψη η ζήτηση για μαγειρίτσα –...

Από την αρχή της εβδομάδας οι μάγειρες ετοιμάζουν μαγειρίτσα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στα ύψη η ζήτηση για μαγειρίτσα – Φεύγει και φέτος μέχρι και στο εξωτερικό κατεψυγμένη

Από την αρχή της εβδομάδας οι μάγειρες ετοιμάζουν μαγειρίτσα...

Πλήθος κόσμου στο κέντρο του Ηρακλείου για την περιφορά των Επιταφίων

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός στην Ακολουθία του Επιτάφιου...