ΕΕ: «Ανταρσία» 12 κρατών για το ενεργειακό σχέδιο της Κομισιόν

Οκτώ ακόμα ευρωπαϊκά κράτη προστέθηκαν στο μπλοκ των χωρών που απορρίπτουν την πρόταση της Κομισιόν για «ψαλίδι» στην χρήση φυσικού αερίου.

ΕΕ: «Ανταρσία» 12 κρατών για το ενεργειακό σχέδιο της Κομισιόν

Την «ανταρσία» των χωρών του νότου στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15%, ακολούθησε ένα κύμα ακόμη 8 κρατών μελών της ΕΕ.

Στη γερμανική ουσιαστικά λύση που κατέθεσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάϊνεν, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα αντέτειναν λύσεις που προτρέπουν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Είπαμε όχι διότι θεωρούμε ότι μια τέτοιου είδους κίνηση πολύ περισσότερα προβλήματα θα μετατοπίσει σε χώρες από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε. H χώρα μας έχει πάρει τα μέτρα της, έχει επεξεργαστεί τα σενάρια, βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση η επιτροπή», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η Ρωσία συνεχίζει το σκωτσέζικο ντους με την στρόφιγγα των αγωγών και έτσι μετά το θρίλερ των τελευταίων 10 ημερών, ο αγωγός Nordstream1 επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα ροής.

Ωστόσο, από τους τέσσερις αγωγούς από τους οποίους προμηθεύεται η Κεντρική Ευρώπη ρωσικό φυσικό αέριο, η ροή έχει πέσει φέτος στο 40% της συνολικής χωρητικότητας.

Μόλις 155 δισ. κυβικά μέτρα έχουν εισρεύσει από την αρχή της χρονιάς ενώ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η ροή έχει μειωθεί κατά 500 εκατ. κυβικά σε σχέση με το 2019.

Με τον ρωσικό «χειμώνα» να επελαύνει ήδη στις ευρωπαϊκές οικονομίες, η Γερμανία ανακτά τον έλεγχο του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού UNIPER

Σε κρατικό έλεγχο το φυσικό αέριο

Μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 267 εκατ. €, το γερμανικό Δημόσιο διασώζει τον γερμανικό όμιλο ανακτώντας τον έλεγχο του 30% των μετοχών, με την εταιρεία να λαμβάνει επιπλέον κρατικές ενισχύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ και κρατικές εγγυήσεις πιστωτικής επέκτασης από την κρατικής τράπεζα KFW επιπλέον 9 δισ. €.

Πολιτική αντιπαράθεση

Με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια ακόμη και στα ακραία σενάρια διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τη δική του έκθεση για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας εκτιμώντας σε ετήσια βάση σε πάνω από 2 δισ. €

«Υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022: 2,2 δισ. ευρώ. Ουρανοκατέβατα κέρδη & άδικες χρεώσεις ΑΠΕ: 2,4 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, 4,6 δισ. έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν στων παραγωγών. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη».

«Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιδεικνύει την απύθμενη αμάθειά του. Αντί για τα Tsipronomics, αν μπορεί, ας μας πει ποια είναι, κατ’ αυτόν, τα υπερέσοδα κάθε εταιρείας και ποιο φόρο ο ίδιος προτείνει και σε ποιες εταιρείες», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Εν μέσω μιας σοβαρής διεθνούς κρίσης, εξαιτίας των επιλογών των διαδοχικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η χώρα αποστερήθηκε κάθε έννοιας ενεργειακής ασφάλειας», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, μετά το POWER PASS, στους επόμενους λογαριασμούς αναμένεται να πιστωθεί και έξτρα επίδομα για τον Ιούνιου που ίσχυε ακόμη η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.