Εφιαλτικά σενάρια για την ανομβρία στην Κρήτη- Σήμα κινδύνου λόγω της ξηρασίας

Μόνο 9,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού στον Αποσελέμη

Εφιαλτικά σενάρια για την ανομβρία στην Κρήτη- Σήμα κινδύνου λόγω της ξηρασίας

Σενάρια τρόμου αναφορικά με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμης Λέκκας.

Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήδη ταλανίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ καμπανάκι χτυπούν οι ειδικοί και για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει εδώ και καιρό εκπέμψει σήμα κινδύνου: «αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική»!

ΔΕΥΑΗ: Φέτος θα πάρουμε τις μισές ποσότητες νερού από τον Αποσελέμη

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου κ. Γιώργος Βουρεξάκης τονίζει στο Cretalive ότι για το 2023 ο δήμος θα τραβήξει από το φράγμα του Αποσελέμη τις μισές ποσότητες νερού σε σχέση με το 2022.

Με συγκεκριμένα στοιχεία αυτό σημαίνει ότι φέτος το Ηράκλειο θα υδροδοτηθεί από το φράγμα με περίπου 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σε σχέση με τα 9-9,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού του 2022.

4 ενεργές γεωτρήσεις συν 2 επικουρικές για το νερό στο Ηράκλειο

Επιπλέον σε λειτουργία έχουν ήδη τεθεί τέσσερις γεωτρήσεις για να ισοσταθμιστεί η μειωμένη υδροδότηση του Ηρακλείου από το φράγμα του Αποσελέμη.

Πρόκειται για τις γεωτρήσεις στα Μάλια, τον Κρουσώνα, τις Δαφνές και τον Άγιο Μύρωνα. Επίσης σε δεύτερη φάση και εφόσον κριθεί ως απαραίτητο η ΔΕΥΑ θα ενεργοποιήσει επικουρικά τις γεωτρήσεις στην Κέρη και την Τύλισσο.

Η στάθμη στα φράγματα της Κρήτης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον κ. Ευάγγελο Μαμαγκάκη, Διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο οποίος διαχειρίζεται τα εν λόγω φράγματα, η κατάσταση μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

Το φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο είναι γεμάτο με 22,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Το φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται στο 38% της χωρητικότητας του, περίπου στα 9,5 εκατ. κυβικά μέτρα νέρου.

Η χωρητικότητα στη Λιμνοδεξαμενή Οροπεδίου βρίσκεται περίπου στο 80%. «Η λιμνοδεξαμενή υδροδοτεί τα γύρω χώρια του Οροπεδίου και δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί», αναφέρει ο κ. Μαμαγκάκης.

Στο φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά επικρατεί μία ιδιαίτερη συνθήκη που αναγκάζει τους αρμόδιους επιστήμονες του Ο.Α.Κ. να κρατούν σε χαμηλό επίπεδο τη στάθμη του νερού. «Δεν έχουμε αφήσει το φράγμα να γεμίσει διότι υπάρχουν προβλήματα διαρροής νερού. Είμαστε σε φάση μελετών για την επίλυση των προβλημάτων διαρροής» εξηγεί ο ίδιος.

Υπάρχει νερό μέχρι τέλος του χρόνου, μετά… βλέπουμε

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης όσο και ο Ευάγγελος Μαμαγάκης επισημαίνουν ότι τα αποθέματα νερού στα φράγματα της Κρήτης επαρκούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και οι δυο συμφωνούν ότι «εάν συνεχιστεί το πρόβλημα της ανομβρίας θα έχουμε ζήτημα λειψυδρίας τον επόμενο χειμώνα, για φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Βέβαια καταλήγοντας ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ιδιαίτερα ότι πρέπει «να γίνεται οικονομία νερού, σωστή διαχείριση και με φειδώ η κατανάλωση».cretalive.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.