Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η νέα Κανονιστική Πράξη για την αποκατάσταση των δρόμων του Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ευχαρίστησε όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας που δούλεψαν περίπου τρεις μήνες για τη νέα Κανονιστική Πράξη, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Νίκο Γιαλιτάκη, τον Γιώργο Λεβεντάκη και την Πέπη Βαλύρη από την Τεχνική Υπηρεσία, την Ερωφίλη Φραγκούλη από την Υπηρεσία Πρασίνου, την Πελαγία Ζαχαριουδάκη από τη Νομική Υπηρεσία, καθώς και την τη Γενική Γραμματέα Μαρία Σκραφνάκη.

«Πρόκειται για το πιο σύγχρονο και πλήρες πλαίσιο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία της οδικής ασφάλειας και την ανάταξη των δρόμων του Ηρακλείου», ανέφερε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός κατά την παρουσίαση του νέου κανονισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο.«Πρόκειται για το πιο σύγχρονο και πλήρες πλαίσιο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία της οδικής ασφάλειας και την ανάταξη των δρόμων του Ηρακλείου», ανέφερε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός κατά την παρουσίαση του νέου κανονισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρουσιάζοντας σειρά φωτογραφιών από το προσωπικό του αρχείο με τα αποτελέσματα των κακοτεχνιών σε δρόμους της πόλης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί τη δυνατότητα νομοθέτησης που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέας Κανονιστικής Πράξης:

  • Σε περιπτώσεις που δημιουργούνται τομές σε δρόμους που έχουν ασφαλτοστρωθεί από τον Δήμο Ηρακλείου τα τελευταία 6½ χρόνια, θα αποκαθίσταται το οδόστρωμα σε όλο του το εύρος με φρεζάρισμα, ασφαλτόστρωση και διαγραμμίσεις.
  • Σε δρόμους παλαιότερης κατασκευής, απαιτείται να υπάρχει απόλυτη ισοϋψία, χωρίς προεξοχές και βαθουλώματα στην τελική στρώση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα γίνεται πλήρης ασφαλτόστρωση, με φρεζάρισμα, σε όλο το εύρος του δρόμου.
  • Έγινε επικαιροποίηση του κανονισμού και προσαρμογή του στα νέα δεδομένα των προτύπων ΕΛΟΤ.
  • Προστέθηκαν ρυθμίσεις και προδιαγραφές για την χορήγηση αδειών τομείς και εκσκαφής σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Προστέθηκαν ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των ριζικών συστημάτων των δένδρων, κατά τα Ισπανικά πρότυπα.
  • Έγινε εξορθολογισμός των προστίμων έτσι ώστε να λειτουργούν πιο αποτρεπτικά.

 

Υπενθύμισε επίσης ότι έχει περάσει ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή, καθώς και ότι ήταν δέσμευση της Δημοτικής Αρχής η προστασία των δρόμων αλλά ΚΑΙ του πρασίνου (προστατεύοντας το ριζικό τους σύστημα από τα σκαψίματα), καθώς και η ενίσχυση των συνθηκών οδικής ασφάλειας.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε: «Θα ταράξουμε τα νερά. Αποτελεί υποχρέωση μας έναντι της πόλης και έναντι των δημοτών».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Μαλεβιζίου:Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα στο Λύκειο...

Το Γενικό Λύκειο Γαζίου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» με την υποστήριξη...

Βραδιά Νέων Χορογράφων στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο...

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026, στις 21:00, στην Αίθουσα «Ανδρέας...

Δήμος Μαλεβιζίου:Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα στο Λύκειο...

Το Γενικό Λύκειο Γαζίου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» με την υποστήριξη...

Βραδιά Νέων Χορογράφων στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο...

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026, στις 21:00, στην Αίθουσα «Ανδρέας...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ο προσωπικός γιατρός χάθηκε στη συνταγογράφηση

Η χαμένη ευκαιρία ενός θεσμού που ξεκίνησε ως μεταρρύθμιση...

Επιδόματα: Ποια αυξάνονται φέτος – Ποιοι ωφελούνται

Πρόκειται για επιδόματα που συνδέονται με την αναπροσαρμογή των...

Σε άμεσο κίνδυνο η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη – Οι παράγοντες που υποβαθμίζουν την τιμή του

Ετοιμάζει τον φάκελο η Περιφέρεια, για να ζητηθούν αποζημιώσεις...

«Χαρτοδιαδρομές»: Πολιτιστική ξενάγηση σε σημαντικούς χώρους της Κρήτης

Οργανωμένη ξενάγηση σε σημαντικούς αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους της...