Εισήγηση «φωτιά» στο ΣτΕ για τα «κομμένα» δώρα και επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους

Εισήγηση «φωτιά» στο ΣτΕ για τα «κομμένα» δώρα και επιδόματα . Εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο …..

Εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤ’ τμήμα) η υπόθεση της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι περικόπηκαν με τον Ν.4093/12.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, κατά τη συζήτηση των υποθέσεων, η Εισηγήτρια κυρία Φιλοπούλου ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υποστήριξε την άποψη και εισηγήθηκε ότι είναι αντισυνταγματικοί οι νόμοι που κατάργησαν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων (Δώρο Πάσχα, Δώρο Χριστουγέννων, επίδομα αδείας) και γι’ αυτό πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά και να τους καταβάλλονται εφεξής (“ex nunc”).

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της συζήτησης η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε νομική παρέμβαση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο καθώς το θέμα αφορά στο σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες εβδομάδες.

Πώς έφτασε το θέμα στο ΣτΕ

Το θέµα έφθασε στην Ολοµέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, έπειτα από προσφυγή υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης και µια πρώτη θετική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου.

Η συνέχεια ήρθε από το ΣΤ’ Τµήµα του ΣτΕ πριν από λίγους µήνες, µε τη µείζονα σύνθεση να αποφαίνεται ότι οι περικοπές που έγιναν µε τους µνηµονιακούς νόµους του 2012 είναι αντισυνταγµατικές.

Έτσι, το θέµα οδηγήθηκε για νέα και οριστική πλέον κρίση στην Ολοµέλεια, µε τις δύο πλευρές να… ακονίζουν τα νοµικά τους όπλα, προσπαθώντας να πείσουν το δικαστήριο για την ορθότητα και τη συνταγµατικότητα των επιχειρηµάτων τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.