Εκλογές: Εξαίρεση στη μεταπολιτευτική Ελλάδα η εξάντληση της τετραετίας

Η επαναλαμβανόμενη αναφορά του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και οι εκτιμήσεις που τις τοποθετούν τον Απρίλιο, κάνουν αυτή την κυβέρνηση μία από τις λίγες της μεταπολίτευσης που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση τετραετούς διακυβέρνησης
Τρεις κυβερνήσεις εξάντλησαν την τετραετία την περίοδο της Μεταπολίτευσης (κυβέρνηση Ν.Δ. 1977-1981 και κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ 1985-1989 και 2000-2004).

Η επαναλαμβανόμενη αναφορά του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και οι εκτιμήσεις που τις τοποθετούν τον Απρίλιο, κάνουν αυτή την κυβέρνηση μία από τις λίγες της μεταπολίτευσης που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση τετραετούς διακυβέρνησης. Και μάλιστα με μια σημαντική διαφορά: η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα και τις ισχυρές πιθανότητες εκλογικής επικράτησης εκ νέου.

Οι τρεις κυβερνήσεις που εξάντλησαν την τετραετία την περίοδο της μεταπολίτευσης (κυβέρνηση Ν.Δ. 1977-1981 και κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ 1985-1989 και 2000-2004) επί της ουσίας παρέμειναν μέχρι το τέλος της θητείας διότι ήταν φανερό ότι επρόκειτο να χάσουν τις εκλογές, όπως και έγινε. Στον αντίποδα των κυβερνήσεων που μακροημέρευσαν, συναντάμε σύντομες περιόδους ανάμεσα σε διενέργεια εκλογικών αναμετρήσεων, με εκλογές να επαναλαμβάνονται μέσα στο ίδιο έτος τρεις χρονιές: το 1989, το 2012 και το 2015, σε περιόδους κρίσεων. Η τελευταία κυβέρνηση που εξάντλησε τετραετία ήταν αυτή του Κώστα Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές τον Απρίλιο του 2000 και έμεινε στην εξουσία μέχρι τον Μάρτιο του 2004, που έγιναν ξανά εκλογές. Κέρδισε η Ν.Δ. και ο Κώστας Καραμανλής σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 όταν και έγιναν εκλογές. Η Ν.Δ. κέρδισε και πάλι, ωστόσο αυτή η δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κώστα Καραμανλή διήρκεσε μόλις δύο χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Με την οικονομική κρίση να έχει ήδη πλήξει την ελληνική οικονομία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε τις εκλογές και ο Γιώργος Παπανδρέου παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τον Νοέμβριο του 2011. Κατά τη θητεία αυτής της κυβέρνησης, που συνοδεύτηκε με την έναρξη μιας περιόδου έντονων πολιτικών κρίσεων και ανακατατάξεων, υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο. Τον Νοέμβριο του 2011 ανέλαβε πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τον Μάιο του 2012. Τις εκλογές κέρδισε η Ν.Δ. με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση και μετά τον κύκλο των διερευνητικών εντολών έγιναν ξανά εκλογές, τις οποίες κέρδισε και πάλι η Ν.Δ. Ο κ. Σαμαράς σχημάτισε κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κυβέρνηση της Ν.Δ. 1977-1981 και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ 1985-1989 και 2000-2004 είναι ότι φθάνει στην ολοκλήρωση της θητείας της με σαφές προβάδισμα.

Τον Ιανουάριο του 2015 ολοκληρώθηκε ο βίος της κυβέρνησης αυτής, καθώς η Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχε έρθει η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη από τις εκλογές του 2012 είχε εκτοξεύσει τα ποσοστά του. Η εκλογική νίκη δεν συνοδεύθηκε από αυτοδυναμία και ο Αλέξης Τσίπρας συνεργάστηκε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ για να σχηματίσει κυβέρνηση. Επειτα από την περιπετειώδη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο, η ψήφιση του οποίου συνοδεύτηκε από αποχώρηση σημαντικού αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε σε νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και πάλι χωρίς αυτοδυναμία και ο Αλέξης Τσίπρας συνεργάστηκε και πάλι με τον Πάνο Καμμένο. Οι ΑΝΕΛ έφυγαν από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019 εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, βουλευτές του Πάνου Καμμένου υπερψήφισαν τη συμφωνία και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πορευόταν με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου και οι σχεδόν 10 μονάδες διαφορά υπέρ της Ν.Δ., αλλά και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς. Υπό τον φόβο πλήρους εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές επισπεύσθηκαν και έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.https://www.kathimerini.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.