Εκλογές : Τι σκέφτεται το Μαξίμου, τι πιστεύουν τα κόμματα μετά το «όχι» στον εκλογικό νόμο

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν κι επισήμως το διαψεύδουν, βάζουν κάτω όλα τα σενάρια. Ακόμη και αυτό των διπλών εκλογών μέχρι το καλοκαίρι έτσι ώστε οι πρώτες να γίνουν με το αναλογικότερο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και οι δεύτερες να γίνουν με τον εκλογικό νόμο της ΝΔ

Όλα τα σενάρια ανοικτά, ακόμη και αυτό των διπλών εκλογών, αφήνει η διάσταση απόψεων των κομμάτων γύρω από τον εκλογικό νόμο που πρότεινε η κυβέρνηση.

Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ούτε και η Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν στην πρόταση Μητσοτάκη η οποία στόχο έχει να εκλέγει μονοκομματικές κυβερνήσεις αλλά ταυτόχρονα να μη δίνει το μπόνους των 50 εδρών σε ένα κόμμα που βγαίνει πρώτο αλλά με χαμηλό ποσοστό.

Η περίπτωση της ΝΔ το 2012 που πήρε 19% και έλαβε το μπόνους είναι χαρακτηριστική.

Με την πρόταση της ΝΔ το πρώτο κόμμα θα παίρνει κλιμακωτό μπόνους. Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό, τόσο περισσότερο μπόνους θα λαμβάνει από τις 50 έδρες.

Συγκεκριμένα, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%. Αν έχει πιο κάτω δεν θα παίρνει κανέναν επιπλέον βουλευτή.

Το ανώτερο του μπόνους, δηλαδή 50 έδρες, θα παίρνει αν έχει ποσοστό 15% επιπλέον του ορίου του 25%, δηλαδή συνολικά 40%.

Στη συγκεκριμένη πρόταση αντιδρά το ΚΙΝΑΛ που λέει ότι το ανώτερο που θα μπορεί να παίρνει το πρώτο κόμμα θα είναι 40 έδρες. Η ΝΔ λέει ότι δε νοείται το πρώτο κόμμα με 40% να μην έχει αυτοδυναμία.

Ακόμη, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα.

Υπενθυμίζεται ότι για να περάσει ο εκλογικός νόμος και να ισχύσει αμέσως, από τις επόμενες εκλογές, θα απαιτηθούν 200 ψήφοι στη Βουλή.

Με δεδομένο το «όχι» της Φώφης Γεννηματά, κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί.

Παράθυρο για διπλές εκλογές;
Θα περάσει δηλαδή ο εκλογικός νόμος αλλά θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Επομένως, οι επόμενες κάλπες θα στηθούν με το εκλογικό σύστημα που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα καθίσταται αδύνατη η μονοκομματική κυβέρνηση και θα απαιτηθούν συνεργασίες κομμάτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν κι επισήμως το διαψεύδουν, βάζουν κάτω όλα τα σενάρια. Ακόμη και αυτό των διπλών εκλογών μέχρι το καλοκαίρι έτσι ώστε οι πρώτες να γίνουν με το αναλογικότερο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και οι δεύτερες να γίνουν με τον εκλογικό νόμο της ΝΔ.

Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι η ΝΔ έχει μεγάλη δυναμική και θα «κατατροπώσει» δύο φορές τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποντάρουν στο ότι είναι «φρέσκια» κυβέρνηση, που τυγχάνει της αποδοχής της κοινωνίας, κάτι που φαίνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ολες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν μεγάλη διαφορά, έως και 15% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα χρεωθεί τις εκλογές (αν γίνουν) και θα τιμωρηθεί από τους πολίτες που επιζητούν σταθερότητα και οικονομική ανάκαμψη.

Πιστεύουν επίσης ότι το momentum είναι θετικό για τη ΝΔ διότι επιδεικνύει έργο, δεν έχει φθαρεί και… δεν έχει αντίπαλο. Πιστεύουν δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τη διπλή ήττα του καλοκαιριού, ο κεντροαριστερός μετασχηματισμός του δεν πάει καλά, οι ψηφοφόροι του είναι μπερδεμένοι και γι’ αυτό δεν θα του έδιναν ούτε το 31,5% που πήρε τον Ιούλιο.

Το σενάριο των διπλών εκλογών ενισχύεται από τα επιχειρήματα εκείνων που λένε «να χάσει δύο ακόμη φορές ο Τσίπρας για να του δημιουργήσουμε τεράστιο πρόβλημα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και να τους διαλύσουμε».

Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν ούτε να το συζητούν επειδή πιστεύουν ότι οι εκλογές τώρα που ανακάμπτει η οικονομία κι επιστρέφει η κανονικότητα, θα έκαναν μεγάλο κακό στη χώρα. Κι επίσης, θα έδιναν ένα ακόμη χτύπημα στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος με τον κόσμο να απαξιώνει τα μεγάλα κόμματα και να στρέφεται σε πιο λαϊκίστικες φωνές.

Τι λένε ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λένε «είμαστε έτοιμοι για όλα, αν θέλετε κάντε εκλογές». Κατά βάθος, όμως, απεύχονται ένα τέτοιο σενάριο διότι πιστεύουν ότι δεν είναι έτοιμοι, ούτε πολιτικά, ούτε οργανωτικά.

Η διεύρυνση δεν πάει όσο καλά θα ήθελαν, το εγχείρημα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Παράταξη» δεν πείθει ακόμη, ο πολιτικός λόγος και μια νέα πρόταση δεν υπάρχει ή δεν περνάει στον κόσμο, οι πολίτες θυμούνται ακόμη τα λάθη του Τσίπρα και δεν θα τον ψήφιζαν λίγους μήνες αφ’ ότου τον αποδοκίμασαν.

Αλλωστε, η ένδεια αντιπολιτευτικού λόγου είναι εμφανής και η σκληρή στάση που κρατά ο πρώην πρωθυπουργός κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται περισσότερο ως άσκηση ισορροπιών και συγκράτησης των αριστερών και αντιδεξιών δυνάμεων, παρά ως πολιτικός λόγος με ουσία και βάθος. Παρά ως μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας ή μια ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε κι έμαθε.

Οσο για το ΚΙΝΑΛ, μπορεί το 8% του Ιουλίου να τους έδωσε κάποιες βάσεις για να πατάνε και να διαμορφώνουν έναν ισχυρό πολιτικό λόγο, όμως, κανείς δεν τους διασφαλίζει ότι σε διπλές εκλογές θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους.

Το αντίθετο μάλιστα, σε ένα κλίμα πόλωσης δεν θα αποκλειόταν μια απώλεια δυνάμεων και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη ΝΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.