Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Cosa Mentale» στο ΖΕΥΞΙΣ Art Studio

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
«Cosa Mentale»
ΖΕΥΞΙΣ Art Studio

ΑΘΗΝΑ.- To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά διοργανώνουν και παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Cosa Mentale» στο ΖΕΥΞΙΣ Art Studio, Σωκράτους 2 και Ευριπίδου, Βαρβάκειος Φρουταγορά, Κέντρο, Αθήνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Cosa Mentale» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, από 18:00 έως 21:00.

Την έκθεση επιμελούνται η Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης και Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Λίνα Τσίκουτα και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξανδρος Βούτσας, Δημοσθένης Γαλλής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Γιάννης Δημητράκης, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Βασίλης Θέος, Χαρά Κολαΐτη (Άννα Γούλα), Κώστια Μάνου, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Ιωάννης Μονογυιός, Θανάσης Μουτσόπουλος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Claude Dubois, Πέτρος Ξενάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη, Νατάσσα Πουλαντζά και Alex Silκ.
Το βράδυ των εγκαινίων ο εικαστικός καλλιτέχνης Αποστόλης Φιλίππου (Γιόρ Πέρσοναλ Τζήζας) θα παρουσιάσει την performance “Cosa Poetica”.
Η επιμελήτρια Δρ Λίνα Τσίκουτα σημειώνει: «Η ιδέα της έκθεσης Cosa Mentale είναι πολύ προσωπική, πολύ βιωματικά συγκινητική και αφορά τη σχέση του συνεπιμελητή μου Ιωάννη με τους καλλιτέχνες. Η έκθεση πραγματοποιείται στο προσωπικό εργαστήριο του Ιωάννη στην Αθήνα, το ΖΕΥΞΙΣ Art Studio, στο χώρο που οργανώνονται οι επαγγελματικές συναντήσεις του με τους καλλιτέχνες, επιμελητές, συνεργάτες και φίλους του. Το εργαστήρι θα ανοίξει για το πλατύ κοινό και θα παρουσιάσει από το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 και για δέκα μέρες, τα έργα των καλλιτεχνών με τους οποίους έχει ήδη μακρά συνεργασία και φιλία και οι οποίοι δημιούργησαν τις Προσωπογραφίες του σε ανύποπτο χρόνο και καίριες στιγμές μέχρι τις μέρες μας. Όλα τα έργα προσφέρθηκαν ως δώρα αγάπης και εκτίμησης στον Ιωάννη στη ροή των τελευταίων 35 χρόνων, με αφετηρία το 1989, και αγκιστρώθηκαν εσαεί στους τοίχους του εργαστηρίου του. Αποτελούν μέρος της καθημερινής του ζωής και του επιλεγμένου οικείου περιβάλλοντός του. Επέλεξε να ζει μαζί τους. Με τους άλλους του Εαυτούς. Με την εικόνα του μέσα από τα μάτια, τη νόηση και τα χέρια των εικαστικών φίλων του».

Η έκθεση «Cosa Mentale» παρουσιάζεται στo ΖΕΥΞΙΣ Art Studio σε παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Πλατανιά και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, συνδιοργανώνεται από την Αίθουσα Τέχνης Match More και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2024.
Η έκθεση παρουσιάζει έργα σχεδίου, ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κατασκευών και performance, θα είναι ανοικτή για το κοινό στo ΖΕΥΞΙΣ Art Studio κάθε Σάββατο και Δευτέρα 18:00-21:00 και κάθε μέρα έπειτα από προσυνεννόηση στο E-mail: ioannis2000@gmail.com μέχρι 1.04.2024, με ελεύθερη είσοδο.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ειδικές δράσεις και ξεναγήσεις στα έργα των καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» υλοποιείται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Πε¬ριφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και από τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανά¬πτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσε¬ων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημι-ουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των εικαστικών δράσεων και αναζητήσεων, τόσο για τους καταξιωμένους Δασκάλους της Τέχνης, όσο και τους ταλαντούχους Νέους Δημιουργούς.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων κουλτούρας στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης δημιουργούν Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.