Χανιά:Ελεύθεροι μετά την απολογία τους πλοίαρχος και μηχανικός για το ναυάγιο στον κόλπο Κισσάμου

Ελεύθεροι με την επιβολή εγγύησης 6.000 ευρώ για τον καπετάνιο και 4.000 για τον μηχανικό, χωρίς άλλο περιοριστικό όρο, αφέθηκαν με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα οι δύο συλληφθέντες για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου που προσάραξε τα ξημερώματα της Τρίτης στον κόλπο της Κισσάμου. Οι κατηγορίες αφορούν σε έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, θαλάσσια ρύπανση, πρόκληση προσάραξης και μεταφορά λαθραίων τσιγάρων.

Η υπόθεση παίρνει σοβαρές διαστάσεις, αφού στο συγκεκριμένο πλοίο είχε διαπιστωθεί σε σχετικό έλεγχο στις 15 Νοεμβρίου 2021 ότι όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν την ασφαλή πλοήγησή του είχαν λήξει. Ο νηογνώμονας έδωσε παράταση στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, και το πλοίο απέπλευσε από την Τουρκία για τη Λιβύη, πριν από 10 περίπου ημέρες. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας των νήσων Κομόρες όπου είναι καταχωρημένο το πλοίο, δόθηκε παράταση της ετήσιας επιθεώρησής του μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022. Το έγγραφο επέδειξε η δικηγόρος του καπετάνιου και του μηχανικού κ. Ζήνα Φουντουλάκη. Η νομική εκπρόσωπος των δύο κατηγορούμενων αναφέρει ότι δεν προέκυψε θαλάσσια ρύπανση αφού οι δεξαμενές ήταν σφραγισμένες, ούτε απειλή για την ανθρώπινη ζωή και ότι η εταιρία έχει ήδη ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να οριστεί εκπρόσωπός της προκειμένου να διαχειριστεί όλη την υπόθεση του ναυαγίου, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος.

Στο μεταξύ, σοβαρή αλλά σταθερή είναι η κατάσταση του ενός μέλους του πληρώματος που έπεσε από την ανεμόσκαλα του πλοίου στη φουρτουνιασμένη θάλασσα με αποτέλεσμα να ανασυρθεί από διασώστες χωρίς τις αισθήσεις του και έχοντας καταπιεί μεγάλη ποσότητα θαλασσινού νερού. Ένας ακόμα ναυτικός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων.https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.