Ελλάδα : Ο ΓΓ Ευθύμιος Μπακογιάννης σε ημερίδα του ΤΕΕ

Χαιρετισμός του Γ.Γ. κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη στην ημερίδα του ΤΕΕ και της ΠΕΔΜΕΔΕ με θέμα «BIM & Construction 2050 - Building tomorrow’s Europe today

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), με θέμα «BIM & Construction 2050 – Building tomorrow’s Europe today».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μπακογιάννη:

«Αξιότιμε κ. πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα σας,

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να χαιρετίσω τη σημερινή εσπερίδα, που αφορά σε ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο θέμα. Θα πρέπει να ειπωθεί δυνατά και με σοβαρότητα ότι σήμερα θα μας απασχολήσει ένα ζήτημα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος στο τομέα των κατασκευών, τουλάχιστον πανευρωπαϊκά αν όχι και διεθνώς.

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, ο τομέας των κατασκευών έχει στρατηγική σημασία για την Ε.Ε., καθώς και για τη χώρα μας, αφού δημιουργεί και συντηρεί το σύνολο των κτιρίων και των υποδομών που είναι απαραίτητα για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και παρέχει τη βάση για όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα από οικονομική και κοινωνική σκοπιά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ και αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό εργοδότη. Πάνω από 43,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ε.Ε. εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον κατασκευαστικό τομέα, το 40-45% της ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρώπης προέρχεται από κτίρια, ενώ το 5-10% χρησιμοποιείται για τη μεταποίηση και τη μεταφορά προϊόντων και εξαρτημάτων του τομέα των δομικών κατασκευών.

Επιπλέον, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι υποδομές θα πρέπει να προσαρμοστούν στους μελλοντικούς κλιματικούς κινδύνους. Η μελλοντική στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα στον κατασκευαστικό τομέα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις στην Ε.Ε. και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με την Επιτροπή προωθούν την υιοθέτηση του ψηφιακού εργαλείου Building Information Modeling (BIM) και ειδικότερα μέσα από το άρθρο 22 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς η χρήση του ΒΙΜ καθιστά τις διαδικασίες σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας αποτελεσματικότερες, αποτρέπει σημαντικά λάθη, υπερβάσεις κόστους και χρονοδιαγράμματος, δίνει μια σαφή εικόνα εκ των προτέρων, της ποιότητας του κατασκευασμένου στοιχείου καθ’ όλη τη διάρκεια της οικοδομικής διαδικασίας και καθιστά δυνατή την έξυπνη διαχείριση του κύκλου ζωής του συστήματος. Ταυτόχρονα, το γεγονός της υποχρεωτικότητας του εργαλείου που θα προκύψει άμεσα με την ενσωμάτωση της οδηγίας κάνει απαραίτητη την ενεργοποίηση του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου σε όλους τους τομείς (κτίρια, ενέργεια, μεταφορές, υποδομές κλπ).

Ας θυμηθούμε ότι, στην Ελλάδα προ κρίσης οι επενδύσεις στον χώρο των υποδομών αντιπροσώπευαν το 3% του ΑΕΠ, ποσοστό που υπέστη μείωση της τάξης του 1,6% κατά τη δεκαετία που μας πέρασε λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, δημιουργώντας ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα 12,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2009 – 2018. Στον κτιριακό τομέα, αυτή τη στιγμή η συμβολή των κατασκευών στο ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται στο 8,3%, ενώ μόνον κατά τη διάρκεια της κρίσης χάθηκαν συνολικά 190.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Συνεπώς είναι απαραίτητη και άμεση η ανάγκη υποστήριξης του κατασκευαστικού κλάδου.

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ανέλαβε ήδη σημαντική πρωτοβουλία και δράση για να θωρακίσει τον τομέα των κατασκευών. Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό EU ΒΙΜ Task Group, η χώρα εκπροσωπείται από εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ και του ΤΕΕ. Με στόχο την ενδυνάμωση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό EU ΒΙΜ Task Group και τη σχετική από κοινού συντονισμένη ανάληψη δράσεων των συναρμόδιων φορέων, το ΥΠΕΝ συγκρότησε «Διυπουργική Ομάδα Προώθησης της μοντελοποίησης κατασκευαστικών πληροφοριών ΒΙΜ». Συντονίστρια στη Διυπουργική ομάδα είναι η Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ενώ μετέχουν σε αυτή εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τη Γεν. Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, τη Γεν. Γραμματεία Υποδομών, τη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ, τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, ενώ σήμερα (18/10) στις 11:00 πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Ομάδας. Στη συνεδρίαση αυτή θα παρουσιαστεί ο σκελετός του Στρατηγικού πλαισίου προκειμένου να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα στην διάχυση του οράματος, στη δημιουργία θεσμικού – κανονιστικού πλαισίου για τις νέες κατασκευές και την συντήρηση στις υφιστάμενες, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του κλάδου, στην δημιουργία πρότυπων εργαλείων – οδηγών (για τους μελετητές, τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές και το δημόσιο τομέα), στην τυποποίηση και πιστοποίηση, στη δημιουργία συστήματος – διαδικασίας μετρήσεων για την πρόοδο εισαγωγής δεδομένων, την επίλυση των σχετικών νομικών θεμάτων και πολλά άλλα. Συγχρόνως, προωθούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, εκπόνηση μελετών περίπτωσης και πιλοτικών έργων.

Από την μεριά μας, έχουμε πλήρη αντίληψη της σημασίας του εγχειρήματος και δουλεύουμε σκληρά για την επίτευξή του. Το ΤΕΕ και η ΠΕΔΜΕΔΕ είναι συνεργάτες μας σε αυτήν την προσπάθεια και πιστεύουμε πως η συμβολή όλων των φορέων του κλάδου θα δημιουργήσει ένα ισχυρό network stakeholders με το οποίο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε το σχέδιο.

Σας ευχαριστώ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.